I en intervju förklarar världens högst rankade tennisspelare Novak Djokovic varför han valt att inte vaccinera sig.

Intervjun med BBC är den första sedan Djokovic utvisats från Australien dit han åkte för att delta i Australian Open men stoppades av myndigheterna för att han inte vaccinerat sig.

Enligt Djokovic är han villig att missa både Wimbledon och French Open för att slippa ta vaccinet, men betonar samtidigt att han inte är en del av den så kallade antivaxrörelsen utan mer någon som stödjer frihet att välja.

Han säger sig aldrig ha varit emot vaccinering, och uttrycker förståelse för hanterandet av viruset globalt, men vill själv bestämma vad han sätter i kroppen. Som professionell idrottsman har han alltid noga granskat kosttillskott, mat och vatten – allt som kroppen använder som bränsle. Baserat på all den information han fått om vaccinet beslutade han att inte ta det.

LÄS ÄVEN: Djokovics visum dras in – tvingas lämna Australien

– Jag förstår att genom inte vara vaccinerad kan jag inte resa till de flesta turneringarna. Det är priset jag är villig att betala, säger han.

I detta ingår också chansen att missa vinna flera grand slam-titlar.

– Eftersom principerna för beslutsfattande för min kropp är viktigare än någon titel eller något annat. Jag försöker vara i samklang med min kropp så mycket jag kan.