Faksimil Facebook/Twitter

Inrikes

Djurplågare lägger ut mat med spik och råttgift vid badplatser

Publicerad 8/2/2021
Annons

Samnytt har tidigare skrivit om hur hundar allt oftare utsätts för mat som döljer allt från häftklamrar och glasbitar till gift. Nu kommer rapporter från Göteborg, där korvar fyllda med spik påträffats och Södertälje där mat preparerats med råttgift.

Blå stjärnans djursjukhus på Hisingen i Göteborg har nyligen fått in flera fall där hundar fått i sig korv med spik i. Enligt GP har den preparerade maten placerats ut i de östra delarna av Göteborg. Detta bekräftas även av Hanna Javinder, vars hund är en av de drabbade.

LÄS ÄVEN: Madeleine hittade sina hästar knivskurna i hagen – ”Jag bara grät”

Fyra spikar i magen

Hanna berättar att hon var ute och promenerade vid Härlanda tjärn med sin hund, Mimi. Vid ett tillfälle upptäckte hon att Mimi tuggade på något men hann inte reagera i tid. Efter kontakt med veterinär tog hon med sig hunden till djursjukhuset.

Röntgen visade att Mimi fått i sig fyra spikar som låg i magen. För att få ut dem krävdes en operation. Det gick bra men Mimi har ännu inte återhämtat sig efter ingreppet.

– Det är sorgligt, vi tänker bara på Mimi och hoppas att hon blir bra igen, säger Hanna Javinder till tidningen.

LÄS ÄVEN: Nya hundfällor i Malmö – köttbullar med häftklamrar

Vanligt förekommande i ”vissa områden”

Björn Åblad, klinikveterinär på Blå stjärnan, berättar att bara de senaste dagarna har två hundar tvingats till operation sedan de fått i sig de spikfyllda korvarna.

– Det är allvarligt så till vida att man ofta måste operera hundarna och att det kan göra stora skador på hundens inre organ, säger han.

Åblad ser allvarligt på situationen och vittnar om att djurplågeri i denna form är tämligen vanligt förekommande i Göteborgsområdet. Det sker med jämna mellanrum i ”vissa områden”, förklarar han, utan att vilja precisera vilka dessa är.

Hanna vill nu varna andra att hålla uppsikt vid badplatsen vid Härlanda tjärn. På Facebook har hon lagt upp bilder på en av de spikfyllda korvbitarna som hon hittat.

Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Bullar fyllda med glaskross utlagda på Malmös gator och hundrastgårdar

Kräktes blod efter tre timmar

Vid vid sjön Tullan, mellan Södertälje och Salem, har förgiftad mat i olika former placerats ut i närheten av badplatserna. Elizabeth Wennbergs hund dog efter att ha plågats svårt i inre blödningar av att ha fått i sig maten, som hon misstänker innehållit glykol eller råttgift.

Tidigare i år rapporterade Samnytt om att både gärningsmannaprofilgruppen och den operativa analysgruppen vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, kopplats in för att få fast den eller de som placerat ut bland annat bullar med inbakade glasbitar, på olika platser i Malmö. Huruvida expertgruppens arbete resulterade i något är dock än så länge okänt.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons