Djurplågaren Åberg bjuds in som talare av Europarådet

Tomas Åberg har blivit rikskänd sedan han grundade organisationen Näthatsgranskaren som specialiserar sig på okynnesanmälningar om hets mot folkgrupp främst mot äldre personer. I samband med att han trädde fram i gammelmedia granskade alternativmedier hans bakgrund och avslöjade att han bland annat belagts med djurhållningsförbud samt har skulder på 800 tusen kronor. Till följd av detta drog Aftonbladet tillbaka hans kandidatur där han tidigare utnämnts till Årets Hjältar. Nu bjuds Åberg in av Europarådet – och trakasserar en privatperson som försöker uppmärksamma den europeiska organisationen om Åbergs kontroversiella bakgrund.

Information Society Group är en underavdelning till Europarådet med fokus på yttrandefrihet, datasäkerhet och skydd mot IT-brott. Europarådet står som medarrangör till en konferens som kommer att äga rum i Zagreb den 6 och 7 november – med det talande namnet ”Adressera näthat i media: rollen för tillsynsmyndigheter och rättsväsendet”.

LÄS MER: Näthatsgranskaren lät sina djur svälta ihjäl – hyllas nu som antirasistisk hjälte av Agria Djurförsäkring

På Europarådets hemsida på Facebook presenteras Åberg som en stjärngäst från Sverige. I ett proffsigt gjort videoklipp som publicerats av Europarådet i tisdags presenterar han sig så här med en len bakgrundsmusik:

– Hello. My name is Tomas Åberg.

Vidare berättar Åberg stolt att hans organisation ökade antalet fällande domar för hets mot folkgrupp i Sverige ”med 1000%”. Inga mer konkreta siffror presenteras dock för tittarna. Istället poängterar Åberg att detta visar att ”civilsamhället” och rättsväsendet tillsammans kan bekämpa näthat. Men det krävs ett mer aktivt samarbete från socialmediaföretag, anser Åberg.

Åberg hävdar även att hans kampanj av juridiska förföljelser mot äldre personer ”skyddar yttrandefriheten och gör det möjligt för alla medborgare att ta del i det demokratiska samtalet på lika villkor”.

LAS MER: Sjunnessons polisförhör tecken på en yttrandefrihet under attack

”Näthat är ett globalt hot och vi måste agera tillsammans för att bekämpa det”, avslutar han sin presentation:

Nyheten om att Åberg bjöds in till konferensen spreds i sociala medier i Sverige med flera användare som påtalat för Europarådet det orimliga i att en djurplågare med en tveksam verksamhetsprofil bjöds in som expert och talare. En av dem är Ann Kristin Sandlund som skrev följande kommentar på Europarådets hemsida:

“Tomas Åberg is convicted for animal cruelty, but ran away from Sweden to Africa. When he came back to Sweden he changed his name. He and the organization has mainly been chasing old people, who are worried about the increasing criminality and general worsening situation in Sweden. Information Society Group needs to inform itself on Tomas Åberg.”

Det tog inte lång tid innan hon fick ett telefonsamtal – från Tomas Åberg själv. Mannen krävde att hon skulle ta bort inlägget.

– Jag frågade vem han var när han ringde för tredje gången – svarar aldrig på okända nummer. Då presenterade han sig som Tomas Åberg, berättar Ann Kristin för Samhällsnytt.

LÄS ÄVEN: Så här försökte Näthatsgranskaren sälja in sig till regeringen

Kommunikationen skedde via sms. Ett av smsen från Åberg löd så här:

”Jag såg att du spred saker om mig som inte är överensstämmande med verkligheten. Detta gör såklart ont i mig och jag tänkte därför be dig att ta bort posterna speciellt den du skrev på Europarådets sida.”

– Sedan fick jag en till förfrågan om att ta bort posterna.

Ann Kristin har inte svarat på sms:en, men uppger på sin sida på Facebook att hon befarar att hon kan bli blockerad där efter den obehagliga kontakten.

– Nu blir jag väl polisanmäld av Åberg. Han satsar ju speciellt på äldre damer på Facebook, säger hon.

Är det okej att nämna dig i vår eventuella publicering eller vill du vara anonym?

– Du kan nämna mig. Jag är helt öppen på min feja och allt jag skriver. Stava mitt namn rätt bara, skriv att jag kämpar för yttrandefrihet på nätet.

LÄS MER: Näthatsgranskaren Tomas Åberg mystiskt försvunnen från Aftonbladets ”Svenska Hjältar” efter avslöjanden om djurplågeri

Samhällsnytt har ringt på det nummer som Tomas Åberg använt för att ringa till Ann Kristin. När vi når honom bekräftar han att det är Tomas Åberg, men vägrar att svara på några frågor överhuvudtaget:

– Jag har inga kommentarer till dig.

Varför?

– Jag har inga som helst kommentarer till dig.

Hur fick du tag på Ann Kristins telefonnummer? Det finns ju inte offentligt och är ett nytt nummer som hon endast använder som backup?

Istället för att svara skrattar Åberg och ställer en motfråga:

– Vad tror du svaret ska bli?

Det vet jag inte, jag måste ändå ge dig chansen att svara…

– Jag har inga kommentarer till dig. Tänk att du inte kunde se den… komma… (skrattar igen).

Inbjudan av Tomas Åberg till Europarådet följer en lång rad av försök att rentvå honom genom okritiska hyllningsreportage och inbjudningar i rollen som expert till statlig television – som Samhällsnytt uppmärksammat tidigare.

LÄS MER: SVT hyllar näthatsgranskande djurplågare – undanhöll centrala uppgifter

Samhällsnytt har ställt frågor till Europarådets informationsavdelning och deras chef Patrick Penninckx om deras val av talare. I skrivande stund har Europarådet inte återkommit med något svar.

Uppdatering: efter artikelns publicering har det kommit fram att Åberg fick tillgång till Ann Kristin Sandlunds telefonnummer genom att ringa hennes fd man och utge sig för att vilja ”höra hur hon mådde”. Mannen trodde att Åberg var en av Ann Kristins vänner på Facebook och gav ut hennes nummer.

Författare av texten

Egor Putilov

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.