gp-dalai-lama
Inrikes

DN och GP raderade artikel där Dalai Lama uppmanar flyktingar i Europa att återvända hem

Publicerad 9/13/2018
Annons

På torsdagen skrev Samhällsnytt om hur Tibets andlige ledare och mottagaren av Nobels fredspris vid ett besök i Sverige uppmanade människor som flytt till Europa att inte stanna här utan återvända hem så snart detta är möjligt. Han slog också fast att Europa tillhör européerna, på samma sätt som Tibet tillhör tibetanerna. Uttalandena blev för mycket för flera svenska tidningar, bland annat DN och GP, som valde att radera artiklar med dessa citat, något som Nya Dagbladet var först med att berätta.

De nu raderade artiklarna var baserade på ett TT-telegram. De har ersatts med nya artiklar där man i stället valt att lyfta fram andra och mer ”politiskt korrekta” citat från Dalai Lama, bland annat där denne uttalar sig positivt om EU.

Klickar man på länken till den ursprungliga artikeln: https://www.gp.se/nyheter/sverige/dalai-lama-flyktingar-ska-återvända-1.8215577 så blir man omdirigerad till en helt annan artikel med rubriken ”Dalai Lama ser EU som förebild” i stället för ”Dalai Lama: Flyktingar ska återvända” (se skärmdump ovan). Flera andra tidningar har följt GP:s exempel, bland annat UNT och NT. DN har i stället valt att bara ta bort den ”kontroversiella” artikeln.

LÄS MER: Dalai Lama: ”Europa tillhör européerna”

I det svenska TT-telegrammet hade dessutom citatet censurerats bort där Dalai Lama fastslår att Europa tillhör européerna. I andra länders medier, bland annat de franska, finns citatet däremot återgett och används till och med som artikelrubrik. Där berättar den tibetanske ledaren att de som flytt till Europa har en plikt att så snart det är möjligt återvända hem och återuppbygga sina länder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1170”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons