Dagens Nyheter skickade 330 av dess prenumeranter på ett ”klimat-tåg” till Italien för att ”bevisa” att ”det går att åkta tåg till Europa”. 60 av dem hamnade i det smittade området i norra Italien där coronaviruset härjar.

Majoriteten av de 330 passagerarna hoppade av i Alperna men 60 åkte alltså vidare till Venedig, som ligger i en region som nyligen fick ett utbrott av Corona-viruset.

”Klimat-tåget” är DN:s försök att få politiker att satsa skattepengar på tåg och då inte minst höghastighetståg till Europa. Så här skrev Wolodarski häromdagen.

Först och främst har många läsare frågat om vi inte kan ordna resor med tåg och föredrag ombord, precis som vi länge arrangerat författarkryssningar. Men den viktigaste drivkraften har varit att visa att det ”omöjliga” inte alls är omöjligt.

Att det med ganska enkla medel och begränsade investeringar går att få bort existerande hinder. Det är fullt möjligt att köra persontåg från Sverige hela vägen till Medelhavet. Det som krävs är inte ny teknologi utan vilja.

Passagerarna skulle besöka en festival men den är nu delvis inställd och istället hamnade de mitt i coronasmittan.

Böter om man lämnar hemmet

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat har de italienska myndigheterna vidtagit åtgärder i flera städer. Boende har uppmanats stanna hemma och nya uppgifter gör gällande att de som går utanför hemmet riskerar böter, efter att det tredje dödsfallet orsakat av Corona-viruset inträffat i Italien.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Populära platser har också stängts av liksom flera fotbollsmatcher.

Den 21 februari twittrade Wolodaraski om deras klimat-tåg:

Hur och när prenumeranterna som befinner sig i krishärden ska komma hem är oklart, eftersom järnvägar och annan infrastruktur stängts av efter virusutbrottet.

Hur smittan kom till Italien är fortfarande okänt.

Dyr DN-resa

Även om Wolodarski menade att det inte var ”omöjligt” att åka tåg ner i Europa är det nog många som anser att kostnaden för DN-resan är omöjlig.

Den billigaste biljetten kostar nästan 30 000 kronor och för det får man en plats i en liggvagn för fyra. Då ingår förvisso en 10-dagars resa där deltagarna bland annat bor på ”Hilton Molino Stucky”, går på festivalen i Venedig och ”njuter av Falkensteiner Schlosshotel med spa, bad och god mat”.

Premium-biljetterna kostar nästan tre gånger så mycket – uppemot 90 000 kronor. Det är oklart om man endast får bättre sovvagn på tåget för det priset.

skärmbild resor.dn.se/karnevalstaget-2020/

LÄS MER: Sverige fortsätter med direktflyg från Kina – Folkhälsomyndigheten ovetande

Över 150 smittade

I dagsläget är över 150 smittade i Italien och polis patrullerar 11 städer, mestadels i Lombardiet-regionen, där smittan först hittades. Senaste offret dog i Cremona. Minst 26 personer ligger på intensiven.

LÄS MER: Svenske Mickael kan bära på Corona-viruset – staten säger att det är fritt fram att komma hem

Skolor och universitet kommer också vara stängda i minst en vecka i Lombardiet, Veneto, Emilia-Romagna och Piedmont, medan liknande åtgärder vidtagits i Ligurien och Alto Adige.

Börjar bunkra mat

Samtidigt verkar lokalbor börja bunkra mat i ljuset av karantän-åtgärder. I staden Casalpusterlengo köade i söndags morse folk för att handla förnödenheter. De fick gå in 40 åt gången.

Enligt the Guardian tonade en kvinna ner viruset och sa till andra handlande att viruset inte är dödligt om det behandlas rätt men andra var mindre optimistiska och refererade till att handla förnödenheter.

– Att slåss över fyra mackor är bara avskyvärt.

Oklart hur restriktionerna kommer se ut

Det är fortfarande oklart hur myndigheterna kommer utfärda reserestriktioner och om boende kommer tillåtas att färdas från by till by inom de påverkade zonerna, utan att korsa den yttre gränsen.

– Vi förbereder att sätta upp kontrollplatser för karantänzonen, sa en polis till AFP och la till att zonen inledningsvis kommer vara liten men kan utökas över tid.