Dagens nyheter avpublicerade igår en artikel om en svensk-ukrainsk familj där kvinnan i paret nekats uppehållstillstånd i Sverige. Tidningen utsattes för påtryckningar från vänsterextremister, där den man som intervjuas i artikeln pekades ut som nazist.

Det var i lördags som DN publicerade en artikel om en familj där mannen är svensk, hustrun ukrainsk och paret har en gemensam dotter. Familjen försöker ordna med uppehållstillstånd så de kan bo alla tre tillsammans i Sverige.

I artikeln kan man läsa om hur familjen ”kämpar med uppehållstillståndet” och de frågar sig om de ska ”hinna få allt klart innan Ryssland går in i Ukraina”.

Migrationsverket har emellertid avslagit parets ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Enligt DN-artikeln för att det varit fel på en mejladress. Det innebär att den ukrainska kvinnan inte får flytta till sin man i Sverige, trots att de är gifta och har ett barn ihop.

”Huvudregeln enligt svensk lag är att ett uppehålls- och arbetstillstånd ska vara beviljat innan inresan till Sverige”, förklarar myndigheten i ett mejl.

Uppmärksammas av Afa

Ganska snart pekade emellertid Antifascistisk aktion (Afa) i Göteborg ut mannen i den svensk-ukrainska familjen som aktiv i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). I ett Twitterinlägg kritiserade den vänsterextrema rörelsen DN för att ge mannen ”utrymme att gråta ut över att hans flickvän inte får uppehålltillstånd i Sverige”.

Med anledning av utpekandet av mannen som nazist valde DN under söndagen att avpublicera artikeln om den svensk-ukrainska familjen.

”DN har beslutat att avpublicera en artikel där en person som varit aktiv i våldsbejakande extremistiska kretsar intervjuas”, skriver tidningen på sin hemsida och avslutar: ”Dagens Nyheter beklagar publiceringen.”

LÄS ÄVEN: Jonathans lägenhet är FÖR STOR – då utvisas hans fru