sapo-sr-feat
Inrikes

DN: Sveriges Radio har kopplingar till Säpo

Publicerad 5/17/2021
Annons

I spåren av historien om en journalist på statsradion som ska ha inlett förhållande med en påstådd islamist efter sina reportage om utvisningar av imamer från Sverige går DNs chefredaktör Peter Wolodarski till frontal attack mot SR.

Kritiken mot journalisten handlade huvudsakligen om att hennes reportage inte var odelat positiva till Säpos tilltag mot imamerna och belyste även ett rättssäkerhetsperspektiv. Samnytt har tidigare skrivit om det i en krönika.

LÄS MER: Jubla inte över imamernas utvisning

Sedermera fick journalisten sparken från SR – och hängdes senare ut av sajten Doku. Igår fick denna historia en oväntad utveckling när DN:s chefredaktör Peter Wolodarski hävdade i en krönika med rubriken De djupa hemligheterna på Sveriges Radio att statsradion i praktiken styrs av Säpo.

Bland annat påminde han om att officiellt lyder statsradion direkt under regeringen endast vid högsta beredskap. Verkligheten är dock betydligt mer komplicerad eftersom säkerhetstjänstkommissionen i början av 2000-talet kunde slå fast att SR även i fredstid var nedlusad med Säpo-agenter som rapporterade om sina kollegor. Minst fyra chefer och medarbetare på SVT och SR var agenter åt Säpo som angav till säkerhetstjänsten de kontakter deras kollegor hade i arbete med politiska profiler.

Det kunde räcka till exempel med att ringa till en utländsk ambassad för en kommentar eller bevaka en politisk demonstration för att hamna i Säpos register. Det är bevisat av säkerhetstjänstkommissionen att denna verksamhet pågick åtminstone fram till slutet av 1970-talet.

Samtidigt var det enligt tidningen Journalisten inte lätt att gräva fram sanningen – eftersom statsradion har rensat sina arkiv. Men hos Säpo fanns rapporterna kvar.

LÄS ÄVEN: SD och alternativa medier inkluderas i högerextremt terrorhot

Även i dagsläget tvingas SR-chefer att skriva på ett avtal vid tillsättning om att statsradion ingår i totalförsvarsverksamhet enligt Wolodarski. Vilka konkreta konsekvenser detta får för rapporteringen går han inte in på, men menar samtidigt att den Säpo-kritiska journalisten ska ha sparkats i höstas efter att Säpo informerade statsradion om förhållandet med islamisten.

Wolodarski låter det vara osagt vilka konsekvenser detta får för pressfriheten och demokratin som helhet när ett av Sveriges största mediebolag i praktiken kontrolleras av säkerhetstjänsten – som kan plocka bort obekväma journalister efter kritisk rapportering.  

Sapo har under senare år blivit regeringens politiska polis som har ett allt större fokus på den politiska oppositionen. Det pågår ständigt försök från Säkerhetspolisen att kriminalisera den fria opinionsbildningen och peka ut så kallade högerextremister som ett hot mot demokratin samtidigt som någon definition av ”högerextremist” saknas. Säpo har även varit drivande i politiska utvisningar i samarbete med Expo – som gick att genomföra i bjärt kontrast till utvisningen av imamerna.

Samnytt har tidigare uppmärksammat de täta kopplingarna mellan Sveriges Radio och Säpo i en krönika där vi bland annat förklarar hur SR i praktiken har blivit ett verktyg för Säpos påverkansoperationer mot befolkningen inom landet, falska narrativ och försök att underminera oppositionen.

LÄS MER: Därför avstår regimmedia från att granska Säpo

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons