tom petty

Foto: musicisentropy / CC BY-SA.

Utrikes

Död artists familj till attack mot Trump efter sång använts vid kampanjmöte

Publicerad 6/22/2020
Annons

När president Donald Trump i helgen höll sitt första kampanjmöte efter pandemins utbrott i Tulsa, Oklahoma spelade man bland annat låten I Won’t Back Down av Tom Petty, som avled 2017. Detta fick Pettys familj att gå ut och ta avstånd från Trump som man menar sysslar med en ”hatkampanj”.

I ett utspel på Twitter skriver familjen att Trump inte haft tillåtelse att använda låten i ”en kampanj som lämnar alltför många amerikaner och sunt förnuft efter”.

Sedan påstår man att både den avlidne Petty och familjen står emot rasism och diskriminering av alla sorter. Petty menar man skulle inte ha velat att hans sång använts för en ”hatkampanj”.

För att förhindra att Trumpkanpanjen använder Pettys låtar fler gånger har man skickat dem ett så kallat Cease-and-desist letter, varnings­brev, i vilket man hotar med stämning ifall det upprepas.

Bland de mest uppmärksammade reaktionerna finns kommentarer om att Petty är död och att hans familj ändå för hans talan är motbjudande, att sången ifråga är licensierad för allmänt bruk och att politik och musik bör skiljas åt.

Nämnde Sverige igen

Under kampanjmötet nämnde Trump Sverige igen som ett skräckexempel på hur man hanterat coronaviruset.

– Ni har hört om Sverige, ja för mycket. Fråga hur det går i Sverige, inte bra, sa Trump.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons