Obs! Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: CC0 Public Domain

Dödade spädbarn genom upprepad misshandel – domstol dömer ut lägsta möjliga straff

Delningar

Ett livlöst spädbarn kom in till sjukhuset i Kristianstad i september 2016. Flickan dog dagen efter av en hjärnblödning, 34 dagar gammal. Föräldrarna friades i tingsrätten men pappan dömdes i hovrätten – till fyra års fängelse.

I tingsrätten stod båda föräldrarna åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död på grund av det som kallas garantansvar, alltså det ansvar en förälder har att skydda sitt barn, ingripa när det far illa och söka akut vård vid behov. Båda friades eftersom tingsrätten ansåg att det ej var bevisat att skadorna uppstod på grund av våld.

Domen överklagades och i hovrätten frias modern då de inte anser att utredningen visar att mamman förstod att flickan var utsatt för misshandel. Enligt moderns vittnesmål trodde hon att blåmärkena berodde på sjukdom snarare än på misshandel men domstolen anser att det är motbevisat att sjukdom kan ha varit orsaken.

I domen framgår det även att modern varit orolig, fotograferat skadorna och lagt ut dem på internet för att få hjälp med var det var. Hon har även upprepade gånger kontaktat sjukvårdspersonal och uttryck sin oro över skadorna.

Hovrätten ansåg att ett sådant agerande vore osannolikt om modern själv orsakat skadorna.

Fadern menar å sin sida att skadorna uppstått genom olyckor och exemplifierade med att han tappat en fjärrkontroll på barnets kind eller att han fångade henne i luften när hon föll ur soffan. Domstolen avfärdade de påståendena med att de förklaringarna inte kunde orsakat skadorna, att han ändrat sin berättelse flera gångar och dessutom varit motvillig till att söka vård för spädbarnet.

Då hovrätten avfärdat sjukdom som orsak till skadorna anser de att bevisningen är så stark att fadern ska dömas för synnerligen grov misshandel till fyra års fängelse.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel är dock minst fem år men eftersom straffskalan vid tidpunkten för brottet var fyra år döms det straffet ut, alltså det lägsta möjliga.

Målnumret är Skåne HR B 2212-17.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

146 KOMMENTARER

 1. Härligt. Först smiter Tingsrätten i Kristianstad undan och frikänner aset(!!!). Sedan går det inte längre och då får vi ta lägsta möjliga straffsats. MEN vilket ansvar har de sociala myndigheterna som avfärdade moderns vädjan?

 2. Lägg ut foton och identiteter på personerna i hovrätten.
  Detta måste belysas så att dessa domstolsaktivister får allmänhetens ögon sej.

 3. Lås in och kasta bort nyckeln!
  Extremt störda ex sådana som ger sig på barn, har vi tyvärr inget passande straff för!
  Förhoppningsvis så får han hjälp med en mer korrekt bestraffning, under kommande 4år!

 4. Obegripligt att mamman lämnat babyn ensam med pappan så mkt när barnet bara hann bli 34 dagar! Vad gjorde hon den månaden som var så viktigt så hon inte var med sin baby kan man undra. Något fel på mamman också, helt klart och hoppas hon inte ynglar av sig igen…….men antagligen är hon gravid igen NU för det brukar se ut så! FY F…N, stackars lilla, lilla, rädda barn…….

  • Det kan vara svårt att ens föreställa sig att man är gift med en våldsam psykopat. Särskilt när man är gravid, kan jag tänka. Det är kanske samma blinda kärlek som PK känner inför världens alla allra värsta terrorister, brottslingar, krigsförbrytare och massmördande sosetyranner? (Nu hyllar t.ex. alla PK Kim Jong-uns barnamördande propagandaminister på OS)

 5. Man får hoppas att domen överklagas det verkar som att detta är ett planlagt förfarande och borde därmed ge livstids fängelse

 6. Det är inte ovanligt att mammor skadar sina barn medvetet och sedan söker vård och uppmärksamhet. Det har till och med ett namn, Münchhausen by proxy. Domstolen uppvisar i det lilla som refereras här stor okunskap då de tar offentliggörandet som något som talar till hennes fördel när det faktiskt kan vara tvärtom.

  • Exakt det var min första tanke. Är det kanske pappan som döms oskyldig? Å domen på 4 år. Är det en kompromiss för att verka som om samhället tar ansvar och vi är en rättsstat?? Skrämmande okunskap domstolen visar upp.

 7. Att döda sina barn är inte det enklaste, det måste finnas en mycket stark ondska hos denna person, vad har det lilla barnet gjort för att dö en sådan död, av de som skall skydda detta barn, fruktansvärt att Sveriges humanitära myndigheter inte kunde fånga upp detta fall i tid, vad har dessa varit med om som kan orsaka ett sådant brott, ja vad har dom varit med om.

 8. 34 dagar fick denna baby uppleva av livet och säkert ett helvete alla 34 dagar, jag hade inte ens varit nöjd med 34 års fängelse till denna mördare.

  Man kan ju hoppas att han får uppleva lite karma innanför murarna.

  Vila i frid…….

 9. Värde på ett spädbarns liv enligt pk-juntan fyra år, ute efter två…..

  Det är öppenbarligen en enorm skillnad mellan den allmänna rättsuppfattningen och den som finns hos våra HBTQ-certifierade domstolar…..

 10. tappa fjärris på spädbarnet.. .. påvissar bara att han glor på pk tv hellre än sin dotter.. och komigen hur jä.vla tafat må man vara?? orkar inte läsa mer när jag såg meningen..

    • Om man kommer någonstans där man inte känner till hur det är, så är en bra mätare på befolkningssammansättningen att hyreshusfasader utan paraboler betyder närande befolkning som tittar på kabel-tv och betalar för detta, medan fasader nerlusade med paraboler betyder tärande befolkning som inte heller betalar för detta heller!

  • han blev väl sur på ungen som skrek när han skulle se något viktigt på tv kan han kanske tittade mellon eller bonde söker fru eller på travet?

  • ja, sterilisering bör utföras på dessa som inte klarar att ha barn… kastrering för dessa vidriga som skadar barn!!!

 11. Förövaren/förövarna förtjänar inte att få andas efter en sådan gärning..

  Och inblandade i Sveriges trasiga rättsväsendet bör se sig i spegeln..

 12. Och med PKs falska språk betyder 48 månader 32 månader, räknat från häktningsdagen. Så ute maj 2020, plus permissioner före dess. Jag vet inte om de ens lägger till tiden han gått fri efter tingsrättens friande.

 13. Vad i Helvete är det för sinnessjuka
  idioter som kan bete sig så
  Mördaren skulle slängas ner i
  fängelse hålan på Glimingehus !

 14. Det är ju fånigt att vi ens ska ha en straffskala när domstolen konsekvent dömer i den absoluta miniminivån eller ibland till och med under den!
  Eller är det så att den övre delen av skalan är reserverad för svenskar?

 15. Är inte helt övertygad om att ”hon inte visste någonting”. Tycker väl att hon borde ha åkt in med barnet när hon såg blåmärken, om hon var så ”orolig”. Även hon borde ha dömts.

 16. Löjliga straff, man kan nästan tro att dom delas ut för att juridiker själva är barnamördande pedofiler som sympatiserar med terrorister och vålds ideologier. Dom tänker framåt och skriver lagarna utifrån eventualiteter ifall dom själva medvetet mördar en bäbis och åker fast. Brottslingar skyddar varandra.

 17. Lägg ner svensk domstol det är så patetiska , domstolarna i Sverige lyder under ”Demokratisk Diktatur” och inget annat..Så jävla patetiskt .

  (mod)

 18. Grov misshandel som leder till att någon dör, är det inte mord eller dråp? Och om barn eller åldringar som inte kan försvara sig är offren, är det då inte extra allvarligt?

 19. Listan blir bara längre för varje dag på vad ”Svenskar” hittar på nu när anmälningsbenägenheten ökar o ökar, Balkongkast, sprängningar, gruppvåldtäkter, mord, hedersvåld, mer sprängningar, mm, mm. Visst fan är läget allvarligt! Enligt Feministregeringen kommer hotet från höger?? o SD?? Idioter.

 20. Lägg märke till bildens symboliska uttryck.
  Barnet har tydliga blå ögon, så då vet betraktaren föräldrarnas härkomst.
  Det som förvånar är att uppgiften om härkomsten saknas i så fall.

  • eftersom den inte finns så är det nog ganska kart att han inte är etnisk svensk för då hade vi vetat det även med en bild

 21. Inom fängelsemurarna tillämpas en annan straffskala och där kan man verkligen ta hand om barnamördare!
  Det finns en rangordning på ”kåken” och barnamördare ligger i botten.
  Där hjälper det inte med några ”batikhäxor” till socialtanter, hoppla!

  • Man kan hoppas att aset får ett rättvist straff i fängelset och samtidigt hoppas man på en annan och normal regering och riksdag efter valet i höst.

  • dom böjar väl snart att jobba som vakter på fängelserna för att få ta hand om dom stackars mördare o våldtäckspersoner

 22. Ibland önskar jag att jag vore religiös med övertygelsen om himmel och helvete så att man kunde förlita sig på att denne sinnessjuka sadist-pappa kommer att brinna i helvetet.
  Fyra års fängelse är oförskämt lågt (inte minsta tanke tycks har funnits på att offret var 100 % försvarslöst) han borde ha fått livstids fängelse eller ett tvåsiffrigt tidsbestämt straff följt av sterilisering så att han aldrig mer kan skaffa fler barn att plåga ihjäl.
  Det är också konstigt att han inte tvingats genomgå en rättsmedicinsk undersökning.
  Vad som är typiskt i sådana här fall är naiviteten och aningslösheten: Mamman vågade inte ens tänka tanken att pappan misshandlade dottern trots alla mystiskt uppkomna blåmärken och sjukvårdspersonalen har varit lika aningslösa. Man måste våga tänka den allra värsta orsaken när ett litet barns liv står på spel.

 23. Domare och höjdare i rättssystemet kanske internationellt ingår i de pedo-ringar som nu nystas upp av Trump och då gäller att konditionera massorna till att barnmisshandel minsann inte är så farligt. Efter att ha våldtagit några barn kan man kanske stå ut med en vecka att kratta i en park, därför gäller det att kratta manegen..

 24. Infödda skåningar….inga ”länningar ” ,levde på socialbidrag. Pappan satt hela dagar/nätter och spelade spel.
  Hade någon av dom meddelat BVC , eller soc ..att dom inte klarar att ta hand om barnet hade det placerats i jourhem.
  Mammans bristande agerande borde straffats. Som någon skrev längre ner..båda borde steriliseras. Absolut !!!

 25. Läs målnumret så får ni namnen på de åtalade. Det är onödigt att skylla allt på invandrare, bägge namnen på de åtalade var svenska namn.

  • En stor sannolikhetsfaktor. Att döma till fängelse är i så fall fel,och varför bara den ena föräldern? Nej ett mångårigt förvar på en mentalanstalt vore det rätta. Vid ett eventuellt frisläppande borde sterilisering av båda vara en självklarhet.

 26. Jag tycker att straffet för att döda ett spädbarn borde vara livstid fängelse då det inte finns något hjälplösare än ett spädbarn. Det kan inte tala om vad som har hänt har ingen fysisk eller psykisk förmåga att kämpa i mot.

 27. Det verkar inte som att föräldrarna bor på samma adress. Mamman Erika på hemlig adress och den 22-åriga pappan bor med fyra andra ungdomar.

  • Men vid tiden för mordet på bebisen bodde dom tillsammans .Men hyran betalades ju inte under häktningen och hyresvärden tog naturligtvis tillbaka lägenheten.

    • Skatteverket beviljar sånt ganska godtyckligt . Men här har vi en kvinna…”utsatt” situation …mm
     Däremot är det helt omöjligt för någon som hängts ut i media som ” rasist-brunråtta ” och utsätts för överfall- fönsterkross och ”hembesök” av afa-aschberg-expo

 28. Många barn borde tas omhand av sociala myndigheter så fort de föds men oftast så får föräldrarna behålla barnet som en slag rehabiliteringsgrej. Barnets bästa är irrelevant men barnet borde tilldelas någon som för dess talan.

  • Inte för att ignorera det hemska här men det är inte varje dag man läser att rådbråkning vore ett lämpligt straff, eller det ordet förresten. Håller med fullständigt,

 29. Det finns inte ord för det jag vill säga om barnmisshandlaren, barnamördaren. Eller rättare sagt; det finns ord, men jag kan inte använda dem här. Men jag kan uttala dem högt i mitt eget hem – än så länge…

 30. Kan man bli misshandlad till döds utan att domstolen noterar att man avled? Det kan hända att de ”missar” att man faktiskt dött? Juridiken i landet är numera att betrakta som kompetentare än förr i tiden?

 31. Alexander har väldigt uppenbart ljugit och kommit med diverse kreativa, men korkade bortförklaringar. Han har väldigt selektivt minne och han framstår väldigt labil, omogen och har bred beroendeproblematik, där cola, cigg, porr och dator-/spel-missbruket kan ha stor betydelse i fallet.

 32. Det är rent ut sagt skamligt,vilka låga straff våra domstolar utdömer.
  En 34-dagar gammal flicka helt beroende av sina föräldrar som misshandlar henne till döden.
  Använder man en 34-dagar gammal flicka som sin slagboll,har man inte något existensberättigande.
  Min dom blir livstid och då menar jag livstid.

 33. Ungen var väl så våldsam att föräldrarna blev tvungna ta fram sin slägga att försvara sig med. Domstolen förstod deras problem till fullo och tyckte synd om dem.

 34. Här sitter det folk som kommenterar allt de inte vet ett skit om. Utan kännedom och utan fakta och bakgrundsbevis. Men svenskar är ju besserwissers förstås och vet allt.

  • Är det du som är pappan? eftersom du har koll på fakta och grundbevis, är det inte ganska sunt att förespråka ett strängare straff.
   Man kan väl misstänka drogproblem, men det är ingen ursäkt, för då är man okontrollerbar i sitt missbruk och borde vara inspärrad jämt.

  • Det har du ju rätt i men här tror vi med hjälp av rätt bra information . Du tror mer på ” tappad fjärrkontroll ” eller självorsakade skador ?

 35. Har sagt det förr … om man inte får köra en bil med droger i sig eller alkohol i sig … borde man inte alls få ha hand om barn … barn som lever i dessa miljöer kommer att må dåligt, mycket dåligt … de flesta blir dock inte själva missbrukare men väldigt många blir det … en gång en dysfunktionell familj, detta kommer att överföras omedvetet till nästa generation … antingen som missbruk eller på annat sätt knepigt beteende med lögner, överbeskyddande eller våld osv osv … de som vet vad jag talar om förstår vad jag menar …. missbruk kan hoppa över en eller flera generationer … men det sociala beteendet kan ändå överföras till nästa generation.

  Barn som lever i missbruk har samma stressnivåer som soldater i krig …. tänker er då ett 18-20 år långt krig …

 36. OT…

  SD-toppen vill starta skolor i Syrien – med svenska lärare

  Sverigedemokraterna vill öppna skolor i Syrien och Somalia – med svenska lärare – och ge återvandringsstöd under minst ett år.

  – Vi måste bli bättre på att erbjuda reella möjligheter att återvända, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler, veckans huvudgäst i Expressens politikmagasin ”Bara Politik”.

  – SD:s förslag är oseriösa, hävdar migrationsminister Heléne Fritzon (S).

  https://www.expressen.se/nyheter/sd-toppen-vill-starta-skolor-i-syrien-med-svenska-larare/

  • Jag vill inte heller starta några skolor heller som suger resurser av våra svenska skolor för svenska barn, varken här eller där.
   Vi kan inte stå för ANDRA länders utbildningsystem. De skall återvandra ändå, vi har ingen skuld. Vem gav dem permanent uppehållstillstånd? Där har vi problemet.

   SD borde nog kallas något annat än ordet Sverige i sig.

 37. Vidrigheterna bara fortsätter i världens mest förljugna land.

  Vi må kanske inte ha det sämst ställt , men vår självbild är klart mest snedvriden.

 38. tappade fjärrkontrollen på kinden 🙂 Myndigheter har ju tidigare köpt allt han har fantiserat ihop, så det måste ha varit ledsamt för honom att inte bli betrodd nu.

 39. Jag har läst tingsrättsdomen och där framkommer att det lilla barnet skrek och störde fadern när han spelade datorspel vilket utlöste misshandeln.
  Vidare säger obduktionsprotokollet att flickebarnet hade gamla skador på skelett.
  Frid över den lilla flickan.

 40. Ofattbart grymt. Kvar blir frågan, varför reagerade ingen på att ett sjukt föräldrapar får ansvara för det lilla barnet? Finns en klar trend i vårt samhälle att knäppskallar, grovt drogberoende eller grovt kriminella vuxna till nära varje pris ska ha vårdnaden om barnet. Min uppfattning? För många vänster-flum-människor inom komunala tjänsteskrået som experimenterar utan att ALLTID sätta barnens bästa först med resultat att alldeles för få barn fosterhemsplaceras.

 41. Erat samhälle mm. är redan så inne i den multikulturella, insjuknade nivån, att det ej går att beskriva i överhuvudtaget.

  Kan lätt fatta hur Norge redan nu har alternativa plan då Sverige kollapsar. Dvs. stängda gränser mm.

  Läst svenska alternativmedier i åratal.

  Sök inte asyl i Finland iaf, jävvla dårar. Det är ni soffapotatisarna som gjort Sverige omöligt att bo i. Sverige sossarna. Miljöpartiet. Då ni en gång är så envisade, att inte kan ge röster till SD, som skulle släpa loss dessa svarta lössar!

  Men nähä., där så krävs det modighet! Vilket ni svenner saknar

 42. Plåstra om terrorister och medhjälp till mord på spädbarn??? Fi Fan…….. Hela jävla landet behöver en förmyndare.omgående!!!

 43. ”eftersom straffskalan vid tidpunkten för brottet var fyra år döms det straffet ut” – vad är det för resonemang? Domen faller väl NU?

 44. Sedan sossarna blev parti har Sverige gradvis blivit ett land för fackpampar, politiker och kriminella. Med väljarnas hjälp.

 45. Svenska lagvrängarkåren måste ha inte en utan fler skruvar lösa eller så är dom ute efter mer pengar via evinnerliga överklaganden.

 46. Grönsakslandet går från klarhet till klarhet. Grönsakerna ruttnar alltmer och kålhuvuden blir bara mer kompakta, inget utrymme för hjärna och vett. Ungdomen är jättebebisar utan mätbart IQ. Det byggdes ett nytt sjukhus i halmstacken ”Nya Karolinska” ett skrytbygge, som trotsar all beskrivning. Som ansvarig tillsattes en grönsak Iréne Svenonius, en grisasugga, som aldrig sett en ritning men, väl förtrogen inom korruptionen. Slutnotan hamnade på 61 miljard kronor (världens dyraste sjukhus) för ett icke fungerande sjukhus. Interna meddelande sker medels visselpipa kostsamma ombyggnadsarbeten väntas för att, få det till att fungera. Patienter dör i parti och minut då ingenting fungerar, som det skall. Denna sugga är inte ensam i grönsakslandet utan vi många fler. En, som jag vill nämna är Maud Olofsson, en käppkineska modell C, som gjorde en brakförlust med sin affär med holländarna och Vattenfall. Med sådan kålhuvud behöver vi inga utomstående fiender utan swinia är sig själva nock.

LÄMNA ETT SVAR