En potentiellt dödlig fästingburen parasit har hittats i Storbritannien för första gången, varnar forskare. Organismen, som kallas B venatorum, orsakar babesios – en malarialiknande djursjukdom som är en ny infektion hos människor. Den tros ha förts till Storbritannien av fåglar från Skandinavien.

Blir man infekterad kan man få symtom som influensa och gulsot. Ibland kan infektionen till och med ha dödligt utfall, enligt Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

Sjukdomen har registrerats omfattande i både Kina och Europa, med två bekräftade fall av mänskliga infektioner i Italien under de senaste två decennierna. Men det har aldrig dykt upp i Storbritannien – förrän nu. Detta rapporterar Sky News.

Parasitens DNA hittades hos många får

Organismen har identifierats hos får i nordöstra Skottland i en studie utförd av forskare från Universitetet i Glasgow.

Willie Weir, universitetskliniker, säger: ”Närvaron av B venatorum i Storbritannien utgör en ny risk för människor som arbetar, bor eller vandrar i områden med infekterade fästingar och boskap, särskilt får.”

Forskare samlade in blod från får, nötkreatur och hjortar i nordöstra Skottland och i områden där fästingburna sjukdomar tidigare har upptäckts. DNA från parasiten upptäcktes i blodet från ett stort antal får, som själva inte uppvisade några tecken på sjukdomar. Detta innebär att de är bärande djur.

Man tror att infektionen kan ha förts till Storbritannien av flyttfåglar från Skandinavien.