sjukhus

Foto t h: Ministry of Shipping (GODL-India), GODL-India

Utrikes

Dödlig svart svamp sprids bland covidpatienter

Publicerad 7/27/2021
Annons

Vanligtvis är svampinfektionen mukormykos mycket ovanlig men i samband med pandemin har antalet fall ökat dramatiskt i Indien.

Infektionen beskrivs enligt SVT som mycket aggressiv och drabbar i synnerhet covidpatienter som tillfrisknat. För att förhindra att infektionen sprider sig till hjärnan har kirurger tvingats operera bort ögon, näsor och käkar.

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC har infektionen en dödlighet på 50 procent. Hur pass tidigt rätt slags behandling sätts in kan dock ha stor betydelse. I Indien rapporteras en mycket högre dödlighet under det pågående utbrottet och hittills har 4 200 människor dött av svampen.

Klassades som epidemi

Vanligtvis smittas omkring 20 indier per år och då rör det sig mest om personer med kraftigt nedsatt immunförsvar. I maj klassade den indiska staten svart svamp som en epidemi. Experter skyller situationen på det överdrivna användandet av steroider i behandlingen av covidpatienter.

Smittspridningen ska ha nått sin topp i maj och juni och har sedan dess minskat, dock ökar antalet fall bland barn i Rajastan i norra Indien. Parallellt fortsätter covidpandemin med 40 000 nya smittade och 535 döda bara under ett av de senaste dygnen. Hittills har 420 000 dött av covid-19 i Indien.

Ett fall i Sverige

I Sverige känner Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, bara till ett fall från 80-talet hos en patient som var svårt sjuk i AIDS. Men samtidigt är det inte riskfritt.

– Det finns ju beskrivet att smittan kan ta sig in på sjukhus. Skulle den komma in på sjukhus och man kanske har patienter där som måste ligga i respirator, kan det bli ett stort problem.

– Men om det går för långt är det i princip kört. Då har svampsporerna vuxit in i kärlen, exempelvis i ansiktet och i ögat. Då måste man avlägsna vävnaden. Om det går så långt att den växer in hjärnan är diagnosen hemskt dålig. Även om man opererar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons