I en undersökning som Svensk Handel genomförde förra året svarade var tredje butik att de den senaste veckan blivit utsatta för stöld eller snatteri. I var tredje butik hade personalen även utsatts för hot och våld den senaste månaden.

Enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handel blir det allt vanligare med hot och våld i butiker runt om i landet. Samtidigt publicerar Brottsförebyggande rådet, BRÅ, statistik som indikerar att antalet anmälda brott i butiker har minskat från 69 037 år 2009 till omkring 45 633 år 2017. Enligt Karin Johansson, verkställande direktör för Svensk Handel återspeglar den statistiken inte verkligheten.

– Handeln anmäler inte längre. Det finns ingen anledning eftersom polisen ändå inte utreder brotten, förklarar Johansson.

Förra året genomförde Svensk Handel tillsammans med 2 000 butiker runt om i landet en undersökning rörande utsatthet och brott. När man sammanställde resultaten visade det sig att var tredje butik under den senaste veckan hade drabbats av stöld eller snatteri. När det gäller hot och våld visade statistiken att var tredje butik varit drabbade under den senaste månaden, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Butikshandlaren har tagit fast hundratals tjuvar utan påföljd – ”Polisen verkar ha gett upp”

Dödshotas i matbutiken: ”Vår vardag”
I den norra Stockholmsförorten Märsta har Conny Holmlund och hans fru Annette Holmlund en ICA-butik. Företagarparet bekräftar att den undersökning som Svensk Handel har genomfört stämmer överens med verkligheten i deras butik.

– Vi har problem med snatterier och stölder varje dag. Vår personal får ta emot grova hot varje vecka och vi får även ta emot dödshot, säger Conny.

I slutet av förra året upptäckte en anställd ett gäng som stal varor. När gänget sedan lämnade butiken försökte personalen att hindra tjuvarna. Då blev de istället attackerade och en anställd fick föras till sjukhus med en skadad hand.

– Tyvärr så är det här vår vardag. Det är naturligtvis jobbigt och skapar oro för oss och de anställda, säger Annette.

Svensk Handel vill porta
Det enda sättet att stoppa den här utvecklingen är enligt Conny att straffa brottslingarna men i dagsläget gör rättsväsendet ingenting alls. Skärpt lagstiftning är något som Conny anser behövdes redan ”i går”.

– Vi vet att polisen kommer att lägga ner förundersökningen eftersom det bara är ett bötesbrott, säger Conny.

Svensk Handel har i flera år arbetat för att politiker ska förstå allvaret och införa ett tillträdesförbud för individer som stjäl och attackerar butikspersonal. Nu är lagändringar på gång men enligt regeringen kan ändringen som rör stöld- och häleribrottslighet först träda i kraft den 1 juli 2020. När det gäller lag om tillträdesförbud till butiker, badanläggningar och bibliotek föreslår regeringen att den ska träda i kraft den 1 januari 2021.

År 2021 är försent menar Svensk handel. Varje år kostar arbetet med att minska stölder och våld omkring 11 miljarder kronor och trots det ökar problemen.

– Vi har väktare, ordningsvakter, larmsystem och övervakningskameror. Vi kan inte jobba mer förebyggande än vad vi redan gör, säger Svensk Handels VD Karin Johansson.