DP Shobre 34

Dödspatrullens ledare/Mord i Uppsala. Foto: Polisen

Inrikes

Dödspatrullens ledare ’Shobre’ häktad för flera mord

Publicerad 11/15/2021
Annons

En av ledargestalterna inom det ökända Rinkebygänget Dödspatrullen har begärts häktad misstänkt för flera mord, stämpling till mord, flera grova vapenbrott och försök till grovt rån. Mannen som har somalisk bakgrund är sedan förra året häktad i Spanien misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Det var på fredagen som Olof Calmvik, senior åklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, lämnade in en häktningsframställan i Attunda tingsrätt rörande 24-årige Zakaria Amin Sheik Ahmed mer känd under sitt gatunamn ’Shobre’.

LÄS ÄVEN: Dödspatrullens Mehdi ”Dumlee” Sachit glorifieras i Expressen – gruppvåldtog flicka blodig under pistolhot

Enligt polisen är Zakaria Amin Sheik Ahmed en av de fyra ledarna inom det kriminella nätverket Rinkeby 3 – ett gäng som Expressen han namngett Dödspatrullen. Ahmed förekommer sedan tidigare dömd för bland annat rån, flera fall av grov stöld, försök till grov stöld, olaga tvång, grov misshandel, våld mot tjänsteman och grovt penningtvättsbrott.

Misstänkt för lång rad brott

Under de senaste åren har Ahmed kopplats till flera grova brott i Stockholm och Uppsala men polisutredningar har tidigrae inte resulterat i åtal. Åklagare Olof Calmvik meddelar nu att polisen har gjort nya framsteg och därför går han vidare med häktningsframställan rörande två mord, ett fall av stämpling till mord, flera grova vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och försök till grovt rån, vilket SVT var först med att rapportera om i helgen.

– Han begärs häktad nu för att vi vill få hit honom till Sverige och vi vill fortsätta utredningen med honom på plats, det är syftet, säger Calmvik till SVT.

Mord och grovt vapenbrott i Uppsala (april 2017).
Mord och grovt vapenbrott i Järfälla (april 2017).
Stämpling till mord i Stockholm (april 2020).
Stämpling till mord i Stockholm (april och maj 2020).
Försök till mord och grovt vapenbrott i Järfälla (april 2020).
Försök till mord i Bandhagen (maj 2020).
Grovt vapenbrott i Stockholmsområdet och i Uppsala (maj 2020).
Försök till rån i Bandhagen(april 2020).
Grovt penningtvättsbrott i Stockholm (april till juni 2020).
Synnerligen grov narkotikasmuggling i Stockholm (april till juni 2020).

Ett av brotten fångades av en övervakningskamera i Uppsala fångade år 2017. Flera gärningsmän i en Porsche Cayenne körde fram till en restaurang i stadsdelen Boländerna där två män i vita overaller hoppade ut för att sedan skjuta ihjäl i man med flera skott.

Ahmed misstänktes för mordet och häktades som misstänkt efter att hans DNA återfanns på det misstänkta mordvapnet. Men Ahmed nekade och släpptes senare i brist på bevis.

LÄS ÄVEN: Gängkriminella urinerade välkänd rapartist i ansiktet – tingsrätten mildrar påföljd

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons