Dokumentärfilmare från Norge har upptäckt ett stort hål i skrovet på kryssningsfärjan Estonia, som sjönk i Östersjön 1994. Myndigheterna har konsekvent förnekat teorin om hålet. Efter förlisningen förbjöd den socialdemokratiska regeringen folk att dyka vid vraket och ville täcka över färjan med en sarkofag av betong. Teorier vid tillfället har bland annat hävdat en krock med en NATO-ubåt.

Hålet som nu upptäckts har tidigare delvis dolts mot sjöbottnen. I en dokumentärserie säger Jörgen Almdahl, professor i marin teknik i Trondheim, att det inte går att utesluta att skadan haft inverkan på att fartyget sjönk. Upptäckten stödjer också det som myndigheterna förnekat – att förklaringen inte enbart var att bogvisiret föll av.

852 personer omkom i olyckan och 137 lyckades överleva.

Anhöriga till de omkomna har i alla år krävt att vraket undersöks på nytt för att förklara hur båten kunde sjunka så snabbt, men har hittills förvägrats detta.

Ville inte se ny utredning

De nya fynden indikerar att något har kolliderat med båten från sidan. Lars Ångström, före detta riksdagsledamot i försvarsutskottet, har i många år engagerat sig i Estoniakatastrofen och är en av dem som krävt att regeringen utreder vad  som egentligen hände den där kvällen:

– Här visar materialet och de experter som har tittat på det att det är något som har kolliderat i Estonias sida med en kraft av flera tusen ton, och då pratar man fartyg, säger han till SVT.

Men sådana teorier har genom åren av både styrande politiker och media avfärdats som konspirationsteorier.

Mona Sahlin sa år 2014 att hon inte trodde att en ny haveriutredning kommer att leda någon vart.

– Många grupper har analyserat, och när det gäller de stora yttre frågorna varför Estonia sjönk tror jag inte vi kommer att komma närmare än vad vi har gjort. Den höga farten, bogvisiret, misstagen att inte vända båten… men det finns ingen konspiration, det tror jag verkligen inte, och jag tror vi kommer att få leva med att inte få veta mer.

Teori om att ubåt krockade

Tidigare har en teori om att en ubåt kört in i Estonia avfärdats som konspirationsteori av Expressen år 2012:

Tidningen Fokus kallade ubåtsteorin ”ett exempel på ryktesspridning”:

Aftonbladet kallade på 20-årsdagen av förlisningen också ubåts-teorin för en konspirationsteori:

Men efter det nya avslöjande erkänner nu Aftonbladet att det kan vara en rimlig teori.

Experter som granskat bilderna på hålet i Estonias skrov är eniga – ett objekt har trängt in i med mycket stor kraft från sidan.

En teori är att det rör sig om en ubåt.

Enligt ubåtsteorin gick en NATO-ubåt någon vecka efter förlisningen av Estonia in en i docka i Skottland med stora skador i fören.

Nu menar regeringen att fallet ska granskas igen, vilket de under 25 års tid vägrat.