Project Veritas släppte igår en video där anställda på Facebook använt dolda kameror för att dokumentera det utbredda censurskap som pågår på den sociala mediejätten. ”75-80 procent av inlägg som väljs ut för utredning av moderatorer är sådana stödjer Trump, republikaner och konservativa idéer”.

I videomaterialet syns och hörs Facebook-anställda skryta om att de tar bort inlägg och kommentarer som stöttar Trump och konservativa. Det är den före detta Facebook-anställde Zack McElroy som satte på sig den dolda kameran som avslöjar Facebook.

– Zach McElroys berättelse skapar stora frågetecken omkring det VD:n Mark Zuckerberg sa i hans vittnesmål på Capitol Hill [USA:s parlament, red.anmärkning], som gav lagstiftarna intrycket att hans företag endast tar bort innehåll som kan skada, såsom relaterat till terrorism eller hatbrott, men aldrig för politik, sa James O’Keefe, Project Veritas grundare och VD.

Raderar allt republikanskt

En anställd som spelades in tillfrågades om hon raderade varje republikansk inlägg som kom upp i hennes arbetsflöde svarade: ”Ja! Jag skiter fullständigt i det, jag raderar det”.

Samma moderator sa att hon inte tar ner anti-Trump-inlägg även om det bröt mot företagets policy: ”Du måste ta ner det men jag lämnar kvar det”, sa hon. ”Om du ser något som troligen inte ska vara uppe så är det troligen jag”.

En annan moderator, Lara Kontakos, tillfrågades vad hon gör om hon ser ett inlägg som stöttar Donald Trump: ”Om någon bär en MAGA-keps [akronym för Trumps valslogan ”Make American Great Again”, red.anm.], kommer jag att radera det på grund av terrorism”. Sen tittade Kontakos sig omkring på sina kollegor och sa: ”Jag tror vi alla gör det”.

Chefen instämmer

Steve Grimmett, en chef bland moderatorerna, sa att det är Facebooks kultur att sikta in sig på presidenten och hans supporters: ”Det är ett väldigt progressivt företag, som är väldigt anti-MAGA”.

Inför kongressen förnekade Zuckerberg i flera uttalanden att varje gång konservativa ska ha censurerats eller fått sanktioner varit misstag. Han ska istället ha påstått att ”Vårt mål är att vara en plattform för alla idéer”.

Det har ännu inte gjorts en liknande granskning inom Facebook Sverige.

Det avslöjande reportaget kan ses nedan:

authorimage