Stora torget i Hultsfred. Foto:Västgöten.

Inrikes

Dom: Kommun måste behandla ansökningar om socialbidrag från alla migranter

Publicerad 9/20/2017
Annons

➤ BIDRAG Efter att Hultsfred kommun 2016 vägrade ta emot fler migranter slutade man även att behandla ansökningar om socialbidrag från nyanlända som valde att bosätta sig i kommunen – såvida de inte anvisats dit av Migrationsverket. Enligt en ny dom i förvaltningsrätten måste kommunen dock behandla socialbidragsansökningar från samtliga nyanlända migranter.

2016 gjorde det stora inflödet av nyanlända till Hultsfred situationen ohållbar för skolan, socialtjänst och handläggarna, och därför sa man stopp till att ta emot fler.

– Det är kö till skola, kö till förskola och SFI, och vi hittar inte heller bostäder. Vi klarar inte alls detta, sa socialchef Ann-Gret Sillén då.

Ett år innan hade kommunen redan stoppat mottagandet av ’ensamkommande flyktingbarn’ av samma skäl.

I samband med att man 2016 stängde ned mottagandet slutade man också att behandla ansökningar om socialbidrag från nyanlända migranter som bosatt sig i kommunen på eget bevåg och inte blivit anvisade dit av Migrationsverket.

Detta menade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) stred mot socialtjänstlagen och kommunen hotades med ett vite på en miljon kronor. Kommunen överklagade och idag kom domen från förvaltningsrätten som går på IVO:s linje.

Kommunen ges till den 1 januari 2018 att behandla socialbidragsansökningar från samtliga migranter och man menar att anstormningen av ärenden inte fråntar kommunen sitt ansvar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons