I förra veckan nekades världsettan i tennis, Novak Djokovic, inträde i Australien då hans medicinska dispens inte godkändes och hans visum annullerades. Djokovic överklagade beslutet och hölls i väntan på domstolsförhandling på ett asylhotell. Nu har en domare dock beslutet att han ska släppas fri i landet.

Djokovic är ovaccinerad och reste till Australien där han skulle ha fått ett medicinskt undantag. Men väl på australiensisk mark tog det allstså initialt stopp redan i passkontrollen med hänvisning till att han inte fyllt i rätt typ av visumansökan.

– De har hållit min son fångad i fem timmar. Detta är inte bara en kamp för Novak, utan en kamp för hela den fria världen, sa fadern då.

Djokovic hölls inspärrad på ett karantänshotell vilket han krävde att få byta till ett med en tennisbana.

LÄS MER: Ovaccinerad tennisstjärna slängs ut från Australien

Men nu ser det ut som att Djokovic får försvara sin titel i Australian Open. CNN rapporterar att domaren Anthony Kelly har upphävt annulleringen av serbens visum.

Regeringen ger sig inte

Efter timmar av överläggningar, teknisk argumentation från båda sidor beordrade domare Anthony Kelly att Djokovic skulle släppas från ett tillfälligt hotell och att hans ägodelar skulle återlämnas inom 30 minuter efter måndagens beslut. Domaren beordrade också den svarande parten i målet – det australiska inrikesministeriet – att betala Djokovics rättegångskostnader.

Men efter beslutet sa en advokat för regeringen att australiens invandringsminister förbehåller sig rätten att personligen ingripa i fallet. Christopher Tran, som agerar för regeringen, sa att minister Alex Hawke förbehåller sig rätten att avlägsna Djokovic från landet, trots domen.

Under förhören inför domen hävdade Djokovics advokater att han hade fått det nödvändiga medicinska undantaget för att resa till Australien och kringgå vaccinationsrestriktionerna för Covid-19. Undantaget hade beviljats med motiveringen att Djokovic hade naturlig immunitet efter att ha smittats med Covid-19 i december, menade hans försvarare.

Riskerade tre år

Djokovic, som tidigare har uttalat sig mot Covid-19-vacciner och vaccinationsmandat, var ovaccinerad när han anlände till Australien. I sitt beslut konstaterade domaren att om Djokovic hade utvisats skulle han ha förbjudits från Australien i tre år.

Fallet har väckt uppmärksamhet världen över och väckt ilska hos både hans anhängare och kritiker, där vissa menar att hans fall visar att kändisar får specialbehandling när det gäller Australiens hårda Covid-19-regler, som har lett till att familjer har skilts åt i åratal, och andra som anser att begränsningarna för coronavirus inkräktar på deras medborgerliga friheter.

Det återstår nu att se om australiens regering, trots domslutet, väljer att slänga ut Djokovic ur landet eller inte.

Turneringen startar den 17 januari.