Tortyr- och våldtäktsfallet i Solna har fått stor uppmärksamhet för dess utdragna förlopp och grymhet. Nu uttalar sig domaren som släppte en av gärningsmännen ur häktet trots att han så sent som i början av juli dömdes för mordbrand och inte avtjänat straffet. ”Det gick tokigt i den här situationen” säger ansvarige rådmannen Thomas Arvefors.

Häromdagen skrev Samhällsnytt om den grova överfallet. Det var vid 23-tiden på lördagen som två pojkar kidnappades och fördes till kyrkogården där de tvingades klä av sig nakna och utsattes för grov, utdragen och kränkande misshandel och sexuella övergrepp.

Övergreppen ska ha pågått i tio timmar och nya uppgifter för gällande att männen försökte begrava pojkarna levande efter att ha våldtagit en eller båda av dem. Båda misstänkta har utomvästlig invandrarbakgrund och är välkända av polis och socialtjänst.

LÄS MER: Två män begärs häktade för tortyrmisshandel av pojkar i Solna

”Det gick tokigt”

En av gärningsmännen, född 1999, har ett långt brottsregister, och så sent som i början av juli dömdes han för mordbrand. Det var i december förra året som hans kastade molotovcocktails mot en bilfirma. Han satt häktad i över ett halvår och dömdes sedan för mordbrand av normalgraden med påföljden fängelse 1 år 6 månader.

I väntan på verkställighet av sitt straff släppte dock tingsrätten honom fri från häktet. Nu kommenterar den domare som släppte en av dem ur häktet, trots att han inte avtjänat sitt straff för den mordbrand han dömdes för i juli.

– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt, säger han till Expressen.

Socialdemokraterna vill göra det svårare att häkta

Nu förbereder den socialdemokratiska regeringen att det ska bli svårare att hålla yngre brottslingar häktade. I lagförslaget med namnet ”Effektivare hantering av häktningar och minskad isolering”.

Bland annat vill regeringen att:

  • en misstänkt får som utgångspunkt vara häktad i längst sex månader fram till dess att åtal har väckts. Om den misstänkte inte har fyllt 18 år är motsvarande tid tre månader.”

Utöver det vill regeringen införa ytterligare begränsningar såsom:

  • Den som inte har fyllt 18 år och som är gripen eller anhållen får hållas i förvar i polisarrest endast om det är absolut nödvändigt, och ska därför som utgångspunkt placeras på något annat ställe.
  • Det tydliggörs att den som inte har fyllt 18 år får anhållas endast om det finns synnerliga skäl.