allan-dagstan-heroin-feat

Bild: Polisen.

Inrikes

Dömda knarkkirurgen förvarade hundratals patientjournaler hemma

Publicerad 6/10/2023
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om 32-årige kirurgen på Skånes universitetssjukhus (Sus) Allan Dagstans som hög på heroin opererade patienter. Han dömdes i tingsrätten till till ett fängelsestraff som hovrätten senare kraftigt reducerade. Nu är Allan polisanmäld för att han förvarat hundratals sekretesskyddade patientjournaler hemma i den bostad som polisen vid ett tillslag beskrev som ”fullkomlig misär”.

Det var av en ren händelse som sjukhusledningen på Sus fick kännedom om att en av deras kirurger använde heroin på arbetstid och påverkad av drogen opererade patienter. Det tunga knarket fick han levererat till jobbet av flickvännen, 26-åriga Marnas McGhee. Missförhållandet uppdagades när polisen ryckte ut till parets bostad efter larm om ett lägenhetsbråk.

I april dömdes Allan till fängelse i 3 år och 9 månader för grovt narkotikabrott. Hovrätten såg inte lika allvarligt på den knarkande kirurgens förehavande och sänkte efter överklagande påföljden till fängelse i endast 2 år och 9 månader. Från detta får Allan även dra av ytterligare en tredjedel i straffrabatt.

Hade hundratals patientjournalsuppgifter hemma

Nu uppdagas ytterligare allvarliga tjänstefel som Allan begått som läkare och kirurg. Patientjournaler omfattas av så kallad kvalificerad sekretess. Det innebär att undantag i lagstiftningen som till exempel grundlagens meddelarskydd för uppgiftslämning till media inte gäller sådana handlingar.

Det har emellertid inte varit något som bekymrade den knarkande kirurgen. Anhöriga som haft i uppgift att städa upp i den ”fullkomliga misär” som polisen kallade Allans bostad, har under arbetet hittat utdrag ur över 300 patientjournaler liggande i bråten.

De anhöriga kontaktade Region Skåne för att höra vad man skulle göra med dokumenten. Regionen gjorde i sin tur gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) och informerade de berörda patienterna. Nu har man även beslutat polisanmäla saken.

Sitter inlåst och vill inte kommentera

Journalanteckningarna berör enligt uppgift patienter som Allan haft i sin omvårdnad. Varför han på det här strängt otillåtna sättet tagit med sig handlingarna hem och där samlat dem på hög är i skrivande stund oklart. Allans advokat, Johan Länström, säger i en kommentar till media att hans klient inte har några kommentarer att ge.

Allan sitter för närvarande bakom lås och bom och regionen har inte ansett att det ankommer på dem att kontakta honom där. Det är en uppgift som nu i stället ankommer på polisen efter att saken blivit föremål för en polisutredning.

Enligt uppgift hänför sig en del av de påträffade journalerna i Allans nedgångna lägenhet till hans tidigare tjänstgöring i Region Dalarna. Regionens dataskyddsombud ska informeras och sedan tas beslut om någon anmälan mot Allan ska göras även därifrån.

LÄS MER: Kirurgen i Skåne opererade hög på heroin – åtalas

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons