Lofven-Haxhimustafa
Inrikes

Dömdes för smitning från trafikolycka – utsågs strax efter till regeringens talesperson i trafiksäkerhetsfrågor

Publicerad 9/5/2018
Annons

I juni 2016 anställdes Adriana Haxhimustafa från Kosovo som pressekreterare på regeringskansliet åt bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Ett av hennes ansvarsområden var som talesperson i trafiksäkerhetsfrågor. detta trots att hon bara några månader tidigare dömts för smitning från en trafikolycka som hon själv orsakat. Det avslöjar Fria Tider.

Den 10 augusti 2015 hade Haxhimustafa bråttom till Arlanda flygplats norr om Stockholm. I minibussen hon körde hade hon ett antal invandrarpolitiker som skulle flyga på semester till sina gamla hemländer som de flytt ifrån. Hon överskattade sin körskicklighet och krockade med en lastbil.

I stället för att stanna kvar på olycksplatsen, så som lagen föreskriver, valde Haxhimustafa att trampa gasen i botten och avvika därifrån, så kallad smitning. För detta dömdes hon senare till dagsböter genom ett strafföreläggande.

Ljög om sin inkomst
Dagsbotens storlek beräknas utifrån den dömdes inkomst och förmögenhet och det är den dömde själv som lämnar dessa uppgifter. För att få ett så lågt bötesbelopp som möjligt valde Haxhimustafa att ljuga. I stället för att uppge sin verkliga årsinkomst på 618 900 kronor fyllde hon i 0 kronor. Bötesbeloppet stannade därför på blygsamma 2000 kronor i stället för de 22 000 kronor det annars skulle ha blivit.

Talesperson i trafiksäkerhetsfrågor
Bara några månader efter domen rekryterades Haxhimustafa till regeringskansliet. Trots att man där kände till den trafikvårdslöshet och smitning som Haxhimustafa gjort sig skyldig till beslöt man låta henne fungera som talesperson i trafiksäkerhetsfrågor.

Inte långt efter att hon rekryterats utsågs Haxhimustafa som den som skulle torgföra det nya förbudet mot att utan handsfree tala i mobiltelefon under bilkörning. ”Det är händerna på ratten som gäller”, klargjorde hon i ett TT-telegram.

Påkörde lastbilschauffören: ”För jävligt!”
Fria Tider, som gjort avslöjandet, har även talat med föraren till den lastbil som Haxhimustafa körde på. Hans kommentar till att en dömd olyckssmitare utses av regeringen att tala i trafiksäkerhetsfrågor är kort och kärnfull: ”Det är för jävligt, åt helvete rent ut sagt!”

Haxhimustafa vill själv inte kommentera saken. På regeringskansliet bekräftar en tjänsteman, Cajsa Holm, dock att man känt till smitningen och domen. Däremot är uppgiften ny att Haxhimustafa även lämnat oriktiga inkomstuppgifter för att undkomma ett relevant bötesbelopp.

Inkomstlögnen inte en fråga för Regeringskansliet
Det osanna intygandet ser man på regeringskansliet, enligt Cajsa Holm, dock inte som något problem. I ett mejlsvar till Fria Tider skriver man att detta ”inte är en fråga för Regeringskansliet”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons