Den liberala tidningen Bulletin försätts i konkurs. Det meddelar Stockholms tingsrätt på fredagen.

Det har varit ett mycket turbulent första år för tidningen. De flesta av de kända åsiktsskribenter som rekryterades till projektet hoppade av efter bara ett par månader. Samnytt har i flera artiklar uppmärksammat den dramatiska tiden för tidningen där ledningen bland annat anlitat amerikanen Andrew Rosenthal som chefredaktör med en månadslön på över 200 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Sanandaji: ”Lögner” och ”smutsspel” mot Bulletin

I slutet av januari begärdes tidningen i konkurs av entreprenören Pia Ribbhammar som hade lånat ut en miljon kronor utan att få tillbaka pengarna. Nu meddelar Stockholms tingsrätt att konkursansökan beviljas. Läs protokollet från tingsrätten HÄR.

”Den utredning om skuldförhållandet som tingsrätten har lagt till grund för sin prövning av frågan om Pia Ribbhammars behörighet att ansöka om Bulletins försättande i konkurs är sådan att de invändningar mot betalningsskyldigheten som Bulletin har framställt framstår som uppenbart ogrundade. Skulden är därför att bedöma som klar. Skulden är också förfallen då den enligt villkoren förfaller till betalning vid anmodan, dock tidigast den 21 december 2021. Förutsättningarna för en obeståndspresumtion enligt 2 kap. 9 § konkurslagen är följaktligen uppfyllda varför Bulletin, då något annat inte har visats, ska anses vara insolvent. Bulletin ska därmed försättas i konkurs.” 

Advokaten: ”Bulletins ledning är arroganta”

Liselott Martynenko Agerlid är Ribbhammars ombud och hon berättar för Samnytt att Bulletin har flera stora skulder.

– De har anstånd med skatter som har löpt ut. Bolaget har ett antal krav på sig som ligger hos Kronofogden som uppgår till sammanlagt över en miljon och de har minst två andra skuldebrev som ser ut som Pia Ribbhammars och som har löpt ut. Så det är en samlad bild av ett bolag som är på obestånd, säger Agerlid till Samnytt.

– Vi är glada över det här beslutet hos tingsrätten därför att det visar att det finns faktiskt möjlighet hos en privatperson som har en skuld på ett bolag, som kanske har lånat ut pengar, som kanske har satsat på en entreprenör, att faktiskt få rätt och att faktiskt inte låta sig viftas bort av ett bolag som plötsligt inte vill betala. Det ger henne och andra upprättelse. Bulletins ledning har uppträtt väldigt arrogant både mot henne och andra som man är skyldiga pengar, avslutar Agerlid.

Sanandaji överklagar

Tino Sanandaji, Bulletins styrelseordförande och delägare, kommenterar beslutet med att man kommer överklaga.

– Konkursbeslutet har inte gått i laga kraft ännu, om vår överklagan godtas kommer verksamheten driva vidare som vanligt. De anställda var informerade igår att det var vår plan ifall det skulle bli konkursbeslut idag. Vi har pengar att betala, därför behöver inte tidningen läggas ned, säger Sanandaji till Bulletin.

LÄS ÄVEN: Nytt mejlbevis visar att Bulletin-miljon var ett lån

SD-ledamot ville stoppa bidraget

I februari rapporterade Samnytt att Sverigedemokraternas ledamot i mediestödsnämnden, juristen Erik Larsson, försökte stoppa presstödet till Bulletin. Han var den enda i nämnden som protesterade mot bidraget till tidningen när beslutet fattades i december ifjol, och skrev en skiljaktig mening efter att beslutet fattats.

– Mediestöd ska inte vara ett rent räddningspaket för att undvika konkurs, sa Larsson till Samnytt.

Samnytt söker mediestödsnämnden för att höra huruvida en konkurs innebär att presstödet dras in.


LÄS ÄVEN: SD-ledamot ville stoppa jättebidrag till Bulletin: ”Ett klart nej”