Gratisresan blev dyr för Markus Evensson, det tidigare kommunalrådet och socialdemokratiske politikern som i fjol lät sig mutas med en resa till Skottland. Resan, som värderades till 6 977 kronor, fick efter hovrättens dom en prislapp på 33 082 kronor för den korrupte S-pampen. Än dyrare blev det dock för skattebetalarna, som tvingas betala hans miljonfallskärm.

Evensson var, vid sidan om sina tunga politiska uppdrag, styrelseordförande i stiftelsen Närljus. Till sitt försvar hävdade Evensson att det endast var i den rollen resan accepterades. Det argumentet höll inte långt. Istället dömdes han till 40 dagsböter om 430 kronor för tagande av muta. Evensson tvingas även betala resans värde på 6 799 kronor till staten samt hela kostnaden för försvaret, som gick på 8 905 kronor.

LÄS ÄVEN: S-pamp fick bjudresa efter räntefritt miljonlån – avgår

Dyrt för skattebetalarna

Sista datum för överklagan har nu löpt ut vilket innebär att domen har vunnit laga kraft. Domen till trots går det ingen nöd på den forne S-pampen. När han hoppade av som politiker landade han mjukt med en fallskärm värd nära två miljoner kronor. Den skattefinansierade avgångsersättningen betalas ut trots att det var ett lagbrott som ledde till avhoppet.

I samband med mediauppmärksamheten kring åtalet i januari 2021 avsade sig Evensson alla förtroendeuppdrag i Ljusdals kommun och i Region Gävleborg. Syftet med resan till Skottland uppges ha varit att studera cykelturism, uppger Helahälsingland.

Markus Evensson (S). Faksimil Facebook