Efter att den kvinnliga kunden på ett apotek i fjol ska ha sagt till den muslimska receptarien att hennes slöja var ful, att hon skulle vara vackrare utan den och frågat ifall det var hennes man som tvingat på henne den åtalades hon för förolämpning. Nu har domen kommit.

Det var i oktober 2019 händelsen utspelade sig på Kronans Apotek på Fabriksgatan i Jönköping. I samband med att den 55-åriga kunden hämtade ut medicin började hon prata med den 23-åriga slöjaktivisten Gehad El Sayed som stod bakom kassan.

LÄS ÄVEN: Frågade känd slöjaktivist om mannen tvingat på henne slöjan – åtalas

I kammaråklagare Heléne Thomassons stämningsansökan hävdades att 55-åringens uttalande om slöjan ”varit hänsynslös”. Kvinnan själv nekade till att hon skulle ha förolämpat receptarien.

Döms

På onsdagen dömdes kvinnan till 40 dagsböter på totalt 3 600 kronor. Hon ska även betala ett skadestånd på 5 000 kronor till El Sayed.

Slöjaktivist

Gehad kom till Sverige från Egypten år 2000 och uppmärksammades i statstelevisionen 2016 som ett ansikte utåt för påståenden om att trakasserier och kränkningar mot slöjbärande muslimer ska ha ökat.

I samband med artikeln uttryckte El Sayed uppfattningen att de som kritiserar den muslimska slöjan och hävdar att det finns något slöjtvång i muslimska länder är okunniga.