I början av veckan häktades två män misstänkta för mordet på 52-årige Ulf Sandberg i Oskarshamn. Den ene av männen dömdes nyligen till fängelse för grovt narkotikabrott. Men trots straffet befann mannen sig på fri fot eftersom domstolen inte ville häkta honom i väntan på att avtjäna straffet i fängelse. Nu kommenterar domaren beslutet att låta brottslingen gå fri.
– Vi kunde ju inte förutse att han skulle gå ut och göra ett våldsbrott, säger Kristina Almqvist till Sveriges radio.

Det var i fredagskväll förra veckan som funktionsnedsatte Ulf Sandberg var på väg hem från Pub Munthe i Oskarshamn. Men halvvägs på väg hem blev han överfallen och svårt misshandlad av två män. Ulf skadades så svårt att han avled, vilket Samnytt tidigare har rapporterat om.

Kort efter dödsmisshandeln kunde polisen gripa två män för dådet. På måndagen häktades 30-årige Hampus Nibelius och 27-årige Kim Halvorsen på sannolika skäl misstänkt för mord och grov misshandel.

Ulf Sandberg/Hampus Nibelius/Kim Halvorsen. Foto: Privat/Arkiv/Polisen

Rätten nekade häktning

Kim Halvorsen dömdes i juli till två år och nio månaders för grovt narkotikabrott. Men trots det grova brottet befann han sig på fri fot eftersom att Kalmar tingsrätt inte ville häkta honom i väntan på fängelsestraffet. Detta trots att åklagaren med stöd från frivården framförde att det fanns en högst påtaglig risk för att Kim skulle fortsätta med brottslighet i väntan på fängelsestraffet.

Domaren: ”Vi kunde inte förutse det”

Kristina Almqvist är rådman vid Kalmar tingsrätt och hon anser att det kändes ”lite märkligt” att häkta brottslingen i väntan på fängelsestraffet mot bakgrund att han var försatt på fri fot redan innan rättegången.

– Vi gjorde den bedömningen eftersom han var släppt vid förhandlingen. Så kom det ett häktningsyrkande då och tyckte jag att det blev lite märkligt att han skulle häktas efter förhandlingen, säger Almqvist till SR.

Domaren fick även frågan huruvida det var ett bra beslut.

– Med facit i hand blev det ju inte det. Men vi kunde ju inte förutse det, att han skulle gå och göra ett våldsbrott, försvarar Almqvist.

LÄS ÄVEN: De överföll och mördade funktionshindrade Ulf