Jackie arklov 4

Foto: Katja kypar (CC BY-SA 3.0)/Husterkluster (CC BY-SA 4.0)

Inrikes

Polismördaren Jackie Arklöv släpps om TRE ÅR

Publicerad 6/14/2023
Annons

Polismördaren Jackie Arklöv som i media beskrivs som ”Malexandermördaren” har fått sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år. Det meddelar Örebro tingsrätt.

Jackie Arklöv, 50, deltog i rånet mot Östgöta Enskilda Bank i Kisa den 28 maj 1999 tillsammans med Tony Olsson och Andreas Axelsson. Efter rånet påbörjades en polisjakt där rånarna öppnade eld mot en radiobil.

I samband skjutningen mördades 42-årige polisen Olle Borén och hans 30-årige kollega Robert Karlström med sina egna tjänstevapen. Rånarna splittrades efter skjutningen där Axelsson skadades och greps kort därefter. Arklöv lyckades ta sig till Tyresö i södra Storstockholm där han greps ett antal dagar senare. Olsson flydde till Costa Rica där han greps i juni samma år.

Det nästföljande året dömdes Arklöv, Axelsson och Olsson till livstidsfängelse efter att ha mördat två poliser i småländska Malexander. Men även för försök till mord, flera fall av frovt rån och försök till grovt rån.

Ute om tre år

Arklöv, som hittills suttit fängslad i 24 år, har vid sju tillfällen ansökt om ett tidsbestämt straff men tidigare fått avslag. Nu får han med sig Örebro tingsrätt som beslutade att straffet ska vara tidsbestämt till 41 år.

Enligt praxis om att endast avtjäna två tredjedelar av en utdömd påföljd kommer Arklöv att vara ute om tre år. Enligt TT har Kriminalvården meddelat att Arklövs frigivning är planerad till hösten 2026.

Olsson och Axelsson har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 år.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons