Maskenpflicht_in_der_Breiten_Straße,_Mannheim
Utrikes

Domstol slår fast: Utegångsförbud mot covid olagligt

Publicerad 11/24/2022
Annons

De hårda nedstängningsregler på grund av covid som tillämpats i en tysk delstat där bland annat invånarna förbjuds lämna hemmet av andra skäl än arbete, matinköp, läkarbesök och träning har varit olagliga. Det slår en federal domstol i landet fast.

Det var i tisdags som Tysklands administrativa förbundsdomstol fastslog att de regler om utegångsförbud som infördes i Bayern i pandemins början stod i strid med lagen eftersom det saknades tillräckligt starka medicinska skäl att legitimera dem.

Beskedet kommer som i varje fall en liten tröst för de många i Tyskland som fortfarande är föremål för en lång rad nedstängningsrestriktioner trots att det stora flertalet europeiska länder sedan länge har upphävt de åtgärder som syftade till att få kontroll över smittspridningen av covid.

Oproportionerligt intrång i fri- och rättigheter

Enligt en rapport från Der Spiegel, implementerades regler om utegångsförbud som tvingade medborgarna att hålla sig hemma först i Bayern 2020, men förklarades sedermera olagliga av en lokal domstol som menade att de på ett oproportionerligt sätt inkräktade på människors rättigheter.

De bayerska myndigheterna överklagade dock beslutet till landets administrativa förbundsdomstol i förhoppning om att få beslutet i lägre instans upphävt om att på ett orättfärdigt sätt han inskränkt invånarnas friheter.

Den högre domstolen går dock på samma linje som den lägre och fastställer att myndigheterna kränkte individens frihet på ett sätt som inte kunde rättfärdigas på medicinsk grund.

Domstolen kritiserar särskilt delstaten för att ha infört mer än drakoniska metoder för att begränsa spridningen av covid, när betydligt mildare åtgärder med väsentligt mindre inverkan på grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter kunde ha använts i stället.

Förbudet dygnet runt att lämna sin egen bostad för att vistas utomhus var ett allvarligt intrång i [de påverkades] grundläggande rättigheter” skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Upphävde förbud att protestera mot nedstängning

Det är inte första gången som en tysk domstol ger lokala myndigheter i landet bakläxa på deras nedstängningsåtgärder Tidigare i år olagligförklarades bland annat ett lokalt totalförbud mot att anordna protestmarscher mot covid-relaterade nedstängningar. Det officiella argumentet för förbudet var att det kunde bidra till smittspridning. Den förklaringen dög inte, ansåg domstolen.

Samtidigt har de få domstolsutslag som gjorts varit till klen nytta för alla de som lever under hårdföra nedstängningsregler, såsom tvång att bära ansiktsmask och tvångsvaccinering av vård- och omsorgsanställda.

Varje vecka anordnas protester i Tyskland mot fortsatta nedstängningar relaterade till covid och de fortsätter under vintern och mot landets energi- och inflationskris. Tysk gammelmedia har dock valt att i stort sett tiga om manifestationerna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons