klubba domare domstol

Foto: Blogtrepreneur.

Inrikes

Domstolsverket kräver 200 miljoner extra till migrationsdomstolarna för att klara verksamheten

Publicerad 10/28/2019
Annons

Ifall anslagen inte höjs med 200 miljoner kronor kommer situationen på landets migrationsdomstolar bli väldigt ansträngd med uppsägningar i ett redan pressat läge med tusentals asylärenden som måste avgöras. Det larmar Domstolsverket om i en ny prognos till regeringen.

Under åren 2021-2022 väntas migrationsdomstolarnas fall att öka samtidigt som de väntas att fortsatt ta mycket lång tid att avgöra. Orsaken är att migrationsdomstolarna fått ett avsevärt mindre anslag än det resursbehov Domstolsverket har beräknat och presenterat.

Höjs inte anslagen riskerar det innebära omfattande uppsägningar vilket i sin tur kommer innebära en minskad produktivitet. Enligt Domstolsverkets preliminära bedömning krävs 200 miljoner, till totalt strax under en miljard, kronor till migrationsdomstolarna för 2020.

– För domstolarna innebär situationen självklart stora påfrestningar med tanke på att bemanningen måste minskas. Inte minst drabbar det enskilda asylsökande som behöver vänta länge på avgörande beslut, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket.

– Det är viktigt att betona att vi också ser långsiktiga negativa konsekvenser. När väl tillgängliga resurser har minskat tar det lång tid att återigen bygga upp en effektiv produktion. Därför påtalar Domstolsverket behovet av att så snart som möjligt få besked i frågan om ytterligare anslagsförstärkningar för 2020, säger Martin Holmgren.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons