Foto: Dominique A. Pineiro

Foto: Dominique A. Pineiro.

Utrikes

Donald Trump anklagas för att vilja stoppa invandring från ”shithole countries”

Publicerad 1/12/2018
Annons

USA:s president Donald Trump anklagas för att ha använt ett nedsättande språk om invandrare med afrikansk bakgrund i samband med ett möte mellan republikaner och demokrater igår. Enligt andrahandskällor från personer som informerats om mötet ska Trump ha sagt att han inte vill ha in fler invandrare från ”shithole countries” som Haiti och länder i Afrika, skriver AP.

Bakgrunden till mötet var att de båda partierna försöker enas kring en migrationsuppgörelse. Trump uppges ha avvisat ett förslag som går ut på att dels skydda hundratusentals unga invandrare från att utvisas, men samtidigt även ge mer resurser till skärpta gränskontroller. En tänkt kompromiss mellan de båda partierna.

Republikanerna vill bland annat stoppa Diversity Visa program, ett program som syftar till att öka mångfalden i USA genom att varje år lotta ut 50 000 uppehållstillstånd. Syftet med programmet är att stimulera invandringen från länder som USA har liten invandring ifrån och främst är det länder i Afrika som gynnas av det.

Om programmet slopas vill Demokraterna ersätta det med något annat system som gör det möjligt för människor i Afrika och andra länder i tredje världen att söka uppehållstillstånd i USA. Det är något som den amerikanske presidenten motsätter sig.

Enligt medieuppgifter ska Trump under mötet igår ha ifrågasatt varför USA överhuvudtaget ska behöva ta emot invandrare från ”shithole countries” som Haiti och länder i Afrika. Istället ska han ha sagt att USA borde försöka locka till sig fler invandrare från länder som Norge.

I inlägg på Twitter dementerar Trump att han använde sig av formuleringen ”shithole countries”. Istället skriver han om ”high crime countries” och länder som presterar dåligt. Han förnekar däremot inte att han använde ett ”hårt språk” under mötet.

Påståendena om att Trump refererat till länder i Afrika och Haiti, som har en stor andel invånare av afrikansk härkomst, som ”shithole countries” har spätt på anklagelser mot presidenten om att han hyser rasistiska åsikter.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons