Som flertalet bedömare förutspått frikändes avgångne president Donald Trump i den riksrättsprocess Demokraterna iscensatt under förevändning att han uppviglat sina anhängare till händelserna på Capitol Hill som av vissa kallats för en ”stormning” av kongressbyggnaden.

Huvudpersonen för processen, Donald Trump, infann sig inte själv när den friande domen meddelades, något han tidigare aviserat att han inte tänkt göra med hänvisning till att han betraktar åtalet som en del av den häxjakt hans motståndare ägnat sig åt under hela hans ämbetsperiod.

Sju Republikaner röstade med Demokraterna

Demokraterna lyckades få med sig sju Republikanska senatorer – Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse och Pat Toomey – men det räckte inte för att uppnå den kvalificerade majoritet som krävdes för ett fällande.

Det är andra gången Trump ställs inför riksrätt, något som är unikt i USA:s historia. Inget parti har tidigare agerat på det sättet för att försöka få en sittande president avsatt.

Hade inte kunnat kandidera på nytt om han fällts

Kritiker menar att det saknats saklig grund för åtalen vid båda tillfällena och att det egentliga syftet varit att neutralisera Trump som politisk motståndare som man inte mäktat rå på i öppen opinionsbildande kamp om väljarna, detta trots att man haft större delen av mediaetablissemanget på sin sida. Om Trump fällts skulle han inte kunnat kandidera på nytt för presidentämbetet och inte heller till någon annan högre politisk post.

Twitter, som raderade Trumps konto med närmare 90 miljoner följare efter händelserna på Capitol Hill med hänvisning till att presidenten skulle vara indirekt ansvarig för det som hände på Capitol Hill, har nyligen meddelat att man inte kommer att återställa kontot och aldrig mer ge Trump tillgång till plattformen igen.

Det är oklart om det beslutet kommer att omprövas i skenet av den friande domen eller längre fram, skulle Trump välja att ställa upp i presidentvalet igen. Beskedet har kritiserats för att vara odemokratiskt då Trump jämfört med sina motståndare skulle vara kraftigt begränsad i sin möjlighet att nå ut till väljarna med sitt politiska budskap.

”Det här är bara början”

I en kommentar till den friande domen sa Trump att ”det här är bara början”. Vilka hans politiska planer är för framtiden är än så länge oklara, liksom vilket stöd han i framtiden kan påräkna från det Republikanska partiet om han väljer att kandidera i presidentvalet 2024.

Trots att Trump fick flera miljoner fler röster i presidentvalet 2020 än 2016 då han vann mot Hillary Clinton, förlorade han nu mot Joe Biden. Många, inklusive Trump själv, har ifrågasatt valresultatet och gjort gällande att omfattande valfusk förekommit. Påståendena har inte kunnat ledas i bevis men tilliten till valsystemet har rubbats hos många amerikaner.