Djurplågeri har officiellt blivit olagligt i hela USA, rapporterar ABC. Detta efter att president Donald Trump skrev under lagförslaget på måndagseftermiddagen. Lagförslaget, Prevention Animal Cruelty and Torture (PACT), kriminaliserar många handlingar av djurplågeri. 

Lagförslaget antogs i USA:s senat genom enhälligt beslut den 5 november efter att ha godkänts i Vita huset i slutet av oktober. Nu har också presidenten skrivit under.

”Att acceptera denna lagstiftning är en stor seger i försöket att stoppa djurplågeri och göra våra samhällen säkrare”, sade senator Pat Toomey när förslaget gick igenom i senaten.

”Bevis visar att de rubbade individerna som skadar djur ofta går vidare till att begå våldshandlingar mot människor. Det är lämpligt att den federala regeringen har starka djurplågerilagar och påföljder”, fortsatte han.

Lagen beröms av djurskyddsorganisationer

Den historiska lagen berömdes också av Kitty Block, ordförande och VD för Humane Society of the United States.

”PACT gör ett ställningstagande om amerikanska värderingar. Djur förtjänar skydd på högsta nivå,” sade Block i ett uttalande.

”Godkännandet av denna åtgärd av kongressen och presidenten markerar en ny era i kodifieringen av vänlighet mot djur inom federal lag. Under decennier var en nationell anti-plågerilag en dröm för djurskyddare. Idag är den verklighet.”

Även chefen för Humane Society Legislative Fund, Sara Amundsun, har uttryckt sitt stöd för kongressen och presidenten.

”Detta är en dag att fira”, sade hon.