På onsdagen inför kongressens formella erkännande av Joe Biden som ny president höll avgående Donald Trump ett ”segertal” inför hundratusentals anhängare som samlats för att höra honom tala till folket. Trump gick hårt åt sina politiska motståndare i Demokraterna och ännu hårdare åt medierna och klargjorde att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad – endast bestulen.

Under talet anklagade han ”fejknyhetsmedierna” som var på plats för att bevaka för att inte vilja visa hur många åhörare som kommit för att lyssna.

– När jag slog på TV: idag såg jag tusentals människor här men de vill inte visa de hundratusentals som står bakom er. Vi har hundratusentals anhängare här och jag vill att fejknyhetsmedierna ska uppmärksamma dem. Vänd på kamerorna!

Det skedde inte och Trump konstaterade lakoniskt att ”det skulle varit bra om vi kunde fått en rättvis mediebevakning”. Han fortsatte med att peka ut medierna tillsammans med de stora techbolagen som ”det enskilt största problem vi har”.

– Vi besegrade dem för fyra år sedan genom att överrumpla dem men i år har de kommit igen och riggat valet mer än än de någonsin riggat ett val förut.

Trump klargjorde vidare att han inte stillatigande tänkte låta ”stöddiga vänsterliberala” Demokrater och ”fejknyhetsmedier” stjäla valsegern.

– Hundratusentals amerikanska patrioter står upp för hederliga val och vår ärorika republiks okränkbarhet. Vi kommer aldrig att ge upp. Vi kommer aldrig att erkänna oss besegrade. Det gör man inte när man blivit utsatt för en stöld.

Oklart senatsval i Georgia

I delstaten Georgia pågår fortfarande rösträkningen i senatsvalet. De två Demokratiska kandidaterna uppges ha ett litet försprång framför de Republikanska. Om Demokraterna tar båda platserna får de två partierna lika många kandidater i senaten.

Vice president Kamala Harris får i det läget dock utslagsröst vilket innebär att Demokraterna i så fall tar kontrollen över senaten, vilket gör det möjligt för Biden och Harris att driva politiken avsevärt längre vänsterut än om Republikanerna behåller sin majoritet i senaten.