➤ FÖRENTA NATIONERNA På tisdagen höll den amerikanske presidenten Donald Trump sitt första tal inför FN:s generalförsamling i New York. ”Bombastiskt och nationalistiskt”, menar en chockad Margot Wallström.

I talet tog Trump bland annat upp det ständigt överhängande terrorhotet från radikala islamister som han menar inte får tillåtas orsaka förödelse i varken USA eller något annat land. Allt som kan bistå terroristerna, som en säker fristad och finansiering, måste stoppas och förhindras.

Trump tog även upp Nordkorea och gjorde klart att ifall USA blir tvunget att försvara sig och sina allierade, kommer de inte ha något annat väl än att totalt utplåna den kommunistiska diktaturen vars ledare han kallade ”Rocket Man på ett självmordsuppdrag”.

Vidare underströk Trump vikten av respekt för lag, gränser och kultur.

Utrikesminister Margot Wallström (S) satt i dagens SR Studio Ett och kommenterade talet, som hon menar var ”bombastiskt och nationalistiskt”.

– Det var dessutom en plädering för nationalstaten och det ska sägas att jag har svårt att tycka något annat än att det här var ett tal i sen tid till fel publik.

Wallström säger sig vara chockad över talet som hon även menar inte berörde de gemensamma utmaningarna.