trump putin

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0

Utrikes

Donald Trump: ”Jag skulle kunna stoppa Ukrainakriget på en dag”

Publicerad 12/29/2022
Annons

I en intervju med nyhetskanalen One America News Networks säger USA:s tidigare president Donald Trump att han, om han tillåtits sitta kvar vid makten, skulle ha kunnat få stopp på kriget i Ukraina på en enda dag.

Det är i ett samtal med nyhetskanalens chefsbevakare av Vita huset, Chanel Rion som Trump hävdar att han i motsats till den nu sittande Joe Biden hade kunnat stoppa Ukrainakriget direkt.

Rion räknar upp en rad problem som USA brottas med under Bidenadministrationen, varav ett är ”ett proxykrig med Ryssland” och undrar om Trump har en förklaring till situationen.

Enligt den tidigare presidenten kokar alltsammans ned till ett ord ”valet”. Med Trump kvar i Vita huset hade allt sett annorlunda ut.

– Inget av detta hade hänt, Ukraina hade inte varit i krig med Ryssland nu, Ryssland hade aldrig vågat sig på det draget.

Trump säger vidare att inflationen, de höga energipriserna och mycket annat också kan tillskrivas regimskiftet 2020. Under hans eget styre skulle USA i stället ha upplevt motsatsen.

Avslöjar inte hur han skulle burit sig åt

På frågan om vad Trump skulle säga till Putin vid ett tänkt toppmöte de två emellan ger ex-presidenten ett tydligt besked:

– Jag skulle kunna stoppa kriget på en dag. Jag kan dock inte berätta hur eftersom det skulle göra det omöjligt för mig att stoppa kriget.

Beskedet möts av ett leende och lätt skratt från den intervjuande journalisten som ber om ”åtminstone en ledtråd” men Trump står på sig.

– Kriget kan stoppas mycket snabbt.

Hade inte ens behövt bryta ut

Det handlar enligt Trump om att få båda sidorna till förhandlingsbordet genom att trycka på de saker som respektive sida vill få igenom i konflikten. Detta kunde enligt ex-presidenten ha skett redan innan kriget bröt ut.

Han påtalar att så många människoliv kunde ha sparats och så mycket materiell förstörelse ha undvikits om kriget hade stoppats från början på det sätt som Trump menar hade varit möjligt med honom i Vita huset. Se och hör hela replikskiftet nedan:

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons