USA:s president Donald Trump har nominerats till Nobels fredspris 2021 för sina framgångar med att ro iland ett fredsavtal mellan Förenade arabemiraten och Israel. Det rapporterar bland annat Jerusalem Post.

Den som lämnat in nomineringen är Christian Tybring-Gjedde, norsk parlamentsledamot och chef för den norska delegationen i Natos parlamentariska församling. I en kommentar motiverar han beslutet med att Trump gjort mer för fred mellan länder än någon av de övriga nominerade. Han säger samtidigt att nomineringen inte ska tolkas som att han allmänt är någon stor Trump-supporter.

Samhällsnytt har tidigare berättat om det fredsavtal som under Trumps överinseende förhandlats fram och undertecknats av Förenade arabemiraten och Israel, ett avtal som bidrar till ökad avspänning, stabilitet och chans till varaktig fred i regionen.

LÄS ÄVEN: Fredsavtal mellan Israel och Förenade arabemiraten stor framgång för Trump

Tybring-Gjedde nämner också Trumps insatser för att bevara freden mellan Indien och Pakistan där gränstvister uppstått i områden kring Kashmir och medling mellan Nordkorea och Sydkorea som ytterligare motiveringar till varför den amerikanske presidenten förtjänar priset.

I en kommentar på Twitter tackar Trump för nomineringen.

Nominerats tidigare

Det är inte första gången som Tybring-Gjedde nominerar Trump till Nobels frespris. Det gjorde han även inför 2018 och då för den amerikanske presidentens initiativ till toppmötet i Singapore med den nordkoreanske kommunistdiktatorn Kim Jong Un.

Tybring-Gjedde menar att priset bör delas ut på grundval av faktiska meriter och att Trump inte ska diskvalificeras bara därför att han har en ledarstil och ett sätt att uttrycka sig som ogillas av många.

Den norske parlamentarikern nämner också hur Barack Obama fick priset utan att ha uträtta något överhuvudtaget, ett val av pristagare som många, inklusive Obama själv, fann pinsamt och oförtjänt.