Foto: WEF

Foto: WEF

Utrikes

Donald Trump: ”Som USA:s president kommer jag alltid sätta USA först”

Publicerad 1/26/2018
Annons

Fler företag ska lockas till USA. Det vill president Donald Trump, meddelade han under fredagen i sitt tal på World economic forum i schweiziska Davos.

Trump använde sin taltid väl till att lovorda och marknadsföra USA som ett förlovat framtidsland.

– Nya arbetslöshetssiffror ligger nära de lägsta på ett halvt sekel. Arbetslösheten bland afroamerikaner ligger på den lägsta nivå som någonsin uppmätts och likadant är det för latinamerikaner, sade han och fortsatte:

– Världen bevittnar ett starkt och blomstrande USA:s återkomst. Jag är här med ett enkelt budskap. Det har aldrig funnits en bättre tidpunkt för att anställa, bygga, investera och växa i USA.

Han fortsatte därefter att tala om sänkta skatter, färre regleringar och ökande inkomster. Han lyfte fram Apple som exempel på ett företag som nu flyttar hem vinster till USA på grund av skattesänkningarna.

– Nu är den perfekta tidpunkten att flytta era företag, era jobb, era investeringar till USA, manade Trump de församlade potentaterna.

Förra året uteblev den nyvalde presidenten från Davos sedan världens finanselit chockats av att USA valt Trump till ny president. Istället var det avgående vice presidenten Joe Biden som höll tal där han varnade för den ”internationella liberala världsordningens” kollaps och gjorde utfall mot Ryssland och den ryske presidenten Vladimir Putin.

Men idag blev det snabbt tydligt i Davos att den amerikanske presidentens ”USA först”-policy numera är den som gäller. Istället för att tala om globala lösningar fokuserade Trump på vad han och hans regering gör och tänker göra för det egna landet.

– Som USA:s president kommer jag alltid att sätta USA först på samma sätt som ledarna för andra länder borde sätta sina länder först, sade Donald Trump.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons