Aleksandr Dugins dotter Darya Dugina har omkommit efter en bilexplosion som av många tros vara en attack. Strax före explosionen ska Aleksandr Dugin själv ha bytt bil – efter att tillsammans med dottern ha närvarat på en familjefestival som hedersgäster.

Enligt Rysslands statskontrollerade medieorgan Ria Novosti inträffade bilkraschen på en motorväg i utkanten av Moskva.

Den ryska propagandisten Darya Dugina, 30, som stöttar Rysslands invasion av Ukraina, ska ha färdats i en Toyota av modellen Land Cruiser – som exploderade i närheten av den ryska stadsorten Bolshiye Vyaziomy, uppger oberoende vitryska Nexta.

LÄS ÄVEN: Ikea-möbler fortsätter säljas i Ryssland – trots möbeljättens exit » Samnytt

Bytte bil kort före explosionen

Tanken var att Aleksandr Dugin skulle lämna familjefestivalen tillsammans med dottern. Men i sista stund valde han att åka med en annan bil.

På bilder som The Sun publicerat syns Dugin stå skärrad bredvid bilen som fortfarande brinner.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson: Högern öppnar för ’nazister, Trumpanhängare och Rysslandskramare’

Vill att Ryssland ska styra hela Europa

Den mytomspunne Dugin, som mötte sanktioner från USA redan 2015 efter annekteringen av Krim, sägs vara Vladimir Putins egen Rasputin. Han ska vara ”hjärnan bakom” Putin som inspirerat till att genomföra invasionen av Ukraina. Målet sägs vara att Ryssland ska styra över hela Europa i ett så kallat ”eurosovjetiskt imperium”.

I skrivande stund finns ingen fastställd orsak till explosionen. Men Donbass separatistledare, som citeras av rysk statskontrollerad media, skuldbelägger Ukraina.

”Vidriga skurkar! Den ukrainska regimens terrorister försökte eliminera Aleksandr Dugin men sprängde hans dotter i bilen. Välsigna Darias minne, hon är en riktig rysk tjej”, skriver han i ett inlägg på Telegram.

LÄS ÄVEN: ’Putinvänliga’ SD bland de mest rysskritiska partierna i EU