Samnytt har tidigare rapporterat om att en majoritet av svenskarna lägger skulden för elbrist och skenande elpriser på Miljöpartiet och Socialdemokraterna och den energipolitik dessa partier fört i regeringsställning. I det Sverige där regeringsparollen varit att ”alla ska med” tvingas nu ensamstående mammor med svag ekonomi leva i utkylda bostäder och fattigpensionärer se sin pension försvinna med elräkningen.

Efter att kärnkraften stängts ned är det inte länge någon självklarhet att invånarna i södra Sverige ska ha ström i uttagen, inte heller att man har råd att betala för den begränsade tillgång på el som ändå levereras. I skånska Kävlinge där hela bostadsområden värms upp med direktverkande el tvingas nu hushåll med svag ekonomi att stänga av värmen och leva i utkylda lägenheter när den kalla nordiska vintern tar sitt grepp om landet.

SVT har besökt ensamstående mamman Marina Radby på Jakobsgatan i Kävlinge. I det socialdemokratiskt styrda Sverige sitter hon med ytterkläder och raggsockor på sig i sin kalla lägenhet. Att ha elementen på har hon till följd av den rödgröna elkrisen inte råd med. På nätterna är det dubbla täcken som gäller.

– Jag vågar inte sätta på värmen för elen är så dyr och som ensamstående mamma har jag inte råd.

I samma område bor pensionären Marica Pettersson som till följd av Sveriges låga pensioner och den straffskatt som regeringen vägrat avskaffa för pensionärer inte heller har råd att betala de skyhöga elpriserna utan tvingas stänga av värmen. Hon och Marina tänder av samma skäl inte heller några lampor förrän det är kolmörkt ute.

LÄS ÄVEN: Elkrisen Miljöpartiets fel enligt svenska folket

De flesta hyresgäster i Sverige har vattenburen värme som ingår i hyran. Men det finns också en relativt stor grupp som i stället betalar kallhyra och har uppvärmning med direktverkande el som de betalar separat. Under normala förhållanden gör det inte någon större skillnad men i den elkris till följd av politiskt vanstyre som nu drabbat Sverige innebär det att boendekostnaderna har fördubblats eller mer.

En av dessa är Marina som bor med sin 13-årige son i en lägenhet i markplan på Jakobsgatan i Kävlinge som ägs av det allmännyttiga kommunala bostadsbolaget KKB. Allmännyttan tillkom som ett socialdemokratiskt initiativ för att ge drägliga bostäder också åt ekonomiskt svaga grupper, men den målsättningen är inget som Marina upplever att man idag lever upp till där hon och sonen sitter och fryser utan värme i vinterkylan.

Marina och hennes pensionerade granne Marica är bara två av ett hundratal hyresgäster i det allmännyttiga bostadsbolaget som nu står i valet mellan att drabbas av astronomiska elräkningar de inte kan betala eller att stänga av värmen.

Redan innan elkrisen slog till har hyresgästerna i de aktuella fastigheterna drabbats av höga elräkningar. Detta sedan bolaget beslöt sätta in fläktar i alla lägenheter som ska avhjälpa fuktproblem i fastigheterna. De drar ett par tusen kWh om året vilket motsvarar en normal årsförbrukning för ett mindre hushåll.

Kostnaden får hyresgästerna stå för på sina elräkningar. Kallhyran sänktes när fläktarna monterades för att kompensera för den ökade elkostnaden men den sänkningen beräknades på normala elpriser, inte på rödgröna elkrispriser.

Bostadsbolagets VD tvår sina händer

KKB:s vd Mikael Strand urskuldar sig ändå med att hyran för lägenheterna i området är 25 procent lägre än i det övriga bostadsbeståndet som skäl för att man inte kompenserar de drabbade hyresgästerna. Strand erkänner att boendekostnaderna för de drabbade är orimliga men tvår sina händer med hänvisning till att de höga elpriserna inte är hans utan politikernas ansvar.

Bild: Faksimil SVT.

KKB:s VD berömmer sig i stället för att men är med i ”Allmännyttans klimatinitiativ”. Samtidigt lägger en majoritet av svenskarna enligt undersökningar skulden för elkrisen och de skenande elpriserna på just den rödgröna klimatpolitiken.

Strand tycker också att de ekonomiskt svaga hushållen som inte har råd med eluppvärmningen ska köpa och installera luftvärmepumpar. Hur de ska finansiera de inköpen förklarar han inte.

Även varmvattnet värms upp med direktel. För Marina, sonen och grannen Marica blir det nu oftast att duscha kallt. Ett 2 000 kronor i månaden eller 6 000 kronor i kvartalet är deras elkostnad trots alla åtgärder för att spara el.

– jag har inte tagit en lång varm dusch på länge, konstaterar Marica uppgivet.

Ingen kan lova att elpriserna normaliseras., Tvärtom kan de enligt bedömare komma att skena iväg ytterligare och ligga kvar på extremt höga nivåer under lång tid framöver.

Halva Erics pension försvinner med elräkningen

SVT har även hälsat på 73-årige pensionären Christer Lindeblad i Åstorp utanför Helsingborg. Trots att han sparar drastiskt på elen och bara har 16 grader inomhus går halva pensionen bort när elräkningen har betalats. Och då har han till och med stängt av varmvattnet och duschar hos en kompis.

Christer bor i villa och dignar i likhet med de flesta villaägare i södra Sverige under de kraftigt ökade kostnader för uppvärmning och hushållsel som den rödgröna elkrisen fört med sig.

I normala fall burkar elräkningen för december månad ligga på cirka 2000 kronor. I år tror han att den trots allt sparande kommer att landa på uppemot 7000 kronor. Det är tufft när man som Christer har en pension på 14 000 kronor.

– Det är ju inte hållbart, konstaterar han när SVT kommer på besök.

Christer har installerat en värmepump av typen luft-luft i villan men elkostnaderna blir ändå höga och under elkrisen omöjliga. Om krisen fortsätter tvingas Christer att sälja huset och flytta. Men i dagsläget kan det bli svårt att hitta en köpare som vill betala vad villan är värd när denne samtidigt ska ta över de skyhöga elkostnaderna.

Bild: Faksimil SVT.

Kritisk till att regeringen inte hjälper till

Enligt Christer har den S-ledda gruppen glömt bort de ekonomiskt svaga grupperna, som pensionärer, i elprisdebatten.

– Det känns inte riktigt som att de som pratar om prisnivån är speciellt hårt drabbade. Många som har dubbla inkomster och är mitt i livet kanske klarar av det, men för oss pensionärer kan det handla om att halva pensionen går åt till elräkningen.

Christer är kritisk till att Magdalena Andersson och hennes ministrar sitter passiva i stället för att kompensera de drabbade för effekterna av den kris som de enligt svenska folkets förmenande bär stor skuld till. Han pekar på Norge där regeringen nu kliver in och ersätter hälften av alla elpriser som överstiger 70 öre per kWh.

Men nytillträdde energiminister Khashayar Farmanbar (S) kan inte erbjuda mer än att säga att han ”har förståelse” för de som drabbas hårt av elpriserna. Någon kompensation likt den i Norge blir det inte men Farmanbar passar på att skryta lite om att det från årsskiftet blir lite lägre skatt för pensionärer och ett höjt bostadstillägg.

Det var dock reformer som var ämnade att förstärka pensionärernas ekonomi men som nu för många med råge äts upp av de skenande elpriserna. Den budget som Socialdemokraterna regerar på är dessutom inte deras egen utan en som röstats igenom av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna.

Magdalena Andersson antydde nyligen på en fråga om de höga elpriserna att hushållen får stå sitt kast om de inte tecknat bundna elavtal med sina leverantörer.

LÄS ÄVEN: Statsministern om elpriserna: Ni borde haft bundna elavtal