Bostadsinbrotten i skånska Vellinge har minskat med två tredjedelar i år. En effekt av coronapandemin och de stänga gränserna tror Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge. Även andra typer av brottslighet har gått ned.

De restriktioner som införts för att hejda smittspridningen i Europa och världen har även inneburit ett hårt slag för de kriminella gängen.

– Helt klart bedömer vi att det finns en uppenbar risk att det på kort sikt blir ett minskat utbud av narkotika i Sverige. Det medför en hel del andra utmaningar och risker för annan kriminalitet, sa Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa, nyligen.

Hon pekade ut just ambulerande stöldligor som det område restriktionerna kan ge mest positiva konsekvenser på, i alla fall tillfälligt.

LÄS ÄVEN: Stängda gränser ett hårt slag mot kriminella

I Vellinge kan man nu bekräfta att normaliserade gränser har haft en positiv effekt.

– Jag är ganska övertygad om att det beror på att gränserna är stängda vilket stoppar de internationella stöldturnéerna, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, till Sydsvenskan.

Fram till den 7 april i fjol gjordes 33 bostadsinbrott i kommunen. Under samma period i år var antalet tio.

– Det är minskning till en tredjedel, det är drastiskt och ganska anmärkningsvärt. Skanör har inte haft ett enda inbrott i år, säger Jörgen Sjåstad.

Även antalet cykelstölder har gått ned med en halvering under samma period. Enligt Sjåstad går mönstret igen i allt utom skadegörelse.

Helt stopp för större stölder

De tidigare stölderna av nyligen levererade vitvaror ur nästan färdiga hus och stölder vid byggarbetsplatser, som dyra verktyg ur hantverkares bilar, har man inte sett något av i år.

– Det blir spännande att se vad som händer när gränserna öppnar igen. Jag förväntar mig att inbrotten ökar då igen, men ingen blir gladare än jag om denna trend håller i sig, säger Jörgen Sjöstad.