richtoff

Faksimil Facebook / Youtube

Inrikes

Drev mot Sverigedemokrat som varnar för lågintensivt inbördeskrig

Publicerad 11/2/2021
Annons

Statsradion gör ett inslag med Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att relativisera den allvarliga situation Sverige befinner sig i och tona ned varningarna en Sverigedemokratisk riksdagsledamot gör.

Det är bland annat ett Facebookinlägg från den 19 september från Roger Richtoff, Sverigedemokratisk riksdagsledamot från Sörmland som också sitter i riksdagens försvarsutskott, statsradion valt att uppmärksamma.

LÄS ÄVEN: Brå: Sverige har HÖGST dödligt skjutvapenvåld i hela Europa

I inlägget länkar Richtoff till en artikel från 2018 där en säkerhetsexpert bedömer att Sverige befinner sig i ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig och att de kriminella har vunnit i många områden samt att Sverige är nära att bli en så kallad failed state.

Till inlägget skriver Richtoff att han också anser att Sverige befinner sig i ett lågintensivt inbördeskrig och att det största hotet mot vår kultur och sätt att leva finns inom landets gränser. Sedan inlägget har Sverige bland annat konstaterats vara det farligaste landet i Europa med högst dödligt skjutvapenbåld av tysk media.

LÄS ÄVEN: Tysk media: Sverige farligaste landet i Europa

Richtoff menar att frågan bör lyftas oftare och att militär bör sättas in för att skydda blåljuspersonal i vissa områden.

Avfärdar varningarna

Men någon fara råder inte enligt statsradion som talat med Pontus Winther, forskare i folkrätt på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Den situation som råder i Sverige är, trots att det finns grov brottslighet, långt ifrån det som i krigets lagar anses vara inbördeskrig, säger Pontus Winther som tycks undvika att Richtoff dessutom talar om ett lågintensivt inbördeskrig.

”Okunskap, oförmåga eller ovilja”

Att Sverige befinner sig i ett lågintensivt inbördeskrig konstaterade säkerhetsexperten Olle Fjordgren i en debattartikel hos statstelevisionen redan 2013:

Idag är det ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig mellan kriminella grupper och samhället i era ghetton eftersom ni inte vågade ta kontrollen i tid. I morgon kommer de till enklaverna där ni bor och arbetar. Och då är det tack vare er okunskap, oförmåga eller ovilja att ta situationen på allvar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons