dronare mat
Inrikes

Drönare levererar matkassar till svenskar

Publicerad 1/23/2023
Annons

En drönare kommer lastad! Med vadå? Matkassar! Det är det svenska företaget Aerit som under 2023 ska lansera varuleveranser med drönare i flera delar av landet – med en särskild satsning på landsbygd och småorter.

Tjänsten testades i Norrtälje redan 2021 – och nu är drönarleveranserna igång på riktigt. Matvaror kommer flygandes med hjälp av en drönare, alltså en radiostyrd flygande farkost i litet format, från en lokal ICA-handlare till hungriga invånare på Gräddö och Tjockö i Norrtäljes skärgård.

Än så länge ses det Vinnova-finansierade projektet fortfarande som en expanderad pilot, men under årets gång ska tjänsten etableras permanent på flera ställen i landet.

– Vi ska utforska möjligheterna med ett antal kommuner för att rulla ut leveranstjänster, och där är Norrtälje kommun intresserat av att utöka täckningsområdet. Vi tänker erbjuda tjänsten runt om i Sverige, först på landsbygd och mindre orter, följt av tätorter, säger Alexander Perrien, vd för Aerit, till Ny Teknik.

Maxlasten är 4 kg

När det inte blåser särskilt mycket kan en drönare skicka ut en leverans med en träffsäkerhet inom 60 centimeter. Men först måste Aerit åka ut till varje kund för att utse en lämplig plats för leveransen – något som inte är hållbart i längden.

– Nu jobbar vi på några funktioner som ska göra det möjligt för drönaren att automatiskt identifiera den säkraste punkten, till och med i en dynamisk miljö. Om drönaren vid sitt första besök placerar lasten på husets framsida, men det sedan vid nästa leverans står en studsmatta, uppblåsbar pool eller ligger en boll där – då ska drönaren kunna identifiera föremålet och välja en annan plats för leveransen, säger Perrien till tidningen.

Efterfrågan på tjänsten har varit stor och nu fokuserar företaget på att automatisera tjänsten så mycket som möjligt för att kunna tillgodose kunderna med sina beställningar.

Maxlasten för en leverans är 4 kg, och drönaren kan leverera varor till hushåll som bor max 6 km från startpunkten då räckvidden är 12 km.

LÄS ÄVEN: Forskare larmar: Vegomat undermålig ur näringssynpunkt

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons