På fredagen häktades tre personer med varierande etnisk bakgrund för inblandning i dubbelmordet i Ulricehamn i onsdags. Brotten beskrivs ha sin upprinnelse i en konflikt om kontrollen över den lokala knarkmarknaden.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur fyra maskerade personer vid 13-tiden på onsdagen balkongvägen och genom ett krossat fönster trängde sig in i en lägenhet på Jägaregatan i Ulricehamn och hur lägenhetsinnehavaren knivmördade två av dem.

Flera av de inblandade greps av polisen och nu har tre av dessa häktats. Ett antal ytterligare misstänkta har tills vidare försatts på fri fot och i ett fall har misstankarna avskrivits.

De tre häktade

Den 21-årige lägenhetsinnehavaren häktas på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för mord. Han är tidigare dömd för flera narkotikabrott, brott mot knivlagen och rattfylleri.

En 22-årig man häktas, på sannolika skäl för försök till grovt rån alternativt grov misshandel. Mannen är en av de fyra som trängde sig in hos lägenhetsinnehavaren och överlevde. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, olaga hot, misshandel och hemfridsbrott.

En (enligt egen utsago) 17-årig afghansk migrant häktas på sannolika skäl för försök till grovt rån alternativt grov misshandel. Även han är en av de överlevande i det maskerade gäng som trängde sig in i lägenheten. Ynglingen är tidigare dömd för flera narkotikabrott och har även stått åtalad för rån, där domstolen dock ansåg att bevisningen inte var fullt ut tillräcklig för fällande dom.

Den 21-årige mordmisstänkte mannen nekar till brott på den grunden att han agerat i självförsvar. Det framgår inte hur de två andra ställer sig till anklagelserna.

Revirstrid om narkotikamarknaden

Åklagaren anser det utrett att händelserna haft sitt ursprung i en revirstrid om den lokala narkotikamarknaden. Den 21-årige mordmisstänkte mannen uppges ha använt sin lägenhet som bas för att sälja knark, vilket ett konkurrerande knarkgäng ansett utgöra intrång på deras revir.

De två mördade och de två nu häktade har därför trängt sig in hos 21-åiringen i avsikt att stoppa denne från att sälja narkotika och för att råna honom på det knark och de pengar som fanns i lägenheten.

Ytterligare misstänkta

Ytterligare personer i gänget greps av polis men har nu försatts på fri fot. Misstankarna mot dem för inblandning i händelserna kvarstår dock.

En ung kvinna som befann sig i lägenheten tillsammans med 21-åringen misstänktes initialt för delaktighet i mordet och greps men släpptes senare. Hon uppges inte längre vara misstänkt för brott.

LÄS MER: Två döda påträffade i lägenhet