Folkhälsomyndighetens dagliga presentation av antal nya dödsfall i coronapandemin rapporteras dagligen i media och blir snabbt stora nyheter. Nu har det visat sig att siffrorna är kraftigt felaktiga.

I rapporterna påpekar Folkhälsomyndighetens att totalsiffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Nu har reviderade uppdaterade siffror från myndigheten offentliggjorts. De visar att de verkliga dödssiffrorna varit markant högre än vad som tidigare delgivits.

Som exempel rapporterades den 25 mars att den totala dödssiffran i covid-19 var 42 personer. Efter revidering var den istället 97. Dagen därpå rapporterades 66 avlidna, detta ändrades efter revidering till 124. Mönstret fortsätter, rapporterar TT. Slutsatsen är att nästan dubbelt så många som tidigare rapporterats har dött.

”Vi försöker inte dölja någonting”

På lördagen rapporterades att 373 hittills avlidit av covid-19. Om förändringen blir lika stor efter revision betyder det rent matematiskt att den verkliga siffran skulle vara omkring 750 döda.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att felet är så stort, även om han håller med om att statistiken släpar efter. Samtidigt hävdar han att myndigheten nu ”jobbar med det här mer systematiskt”, vilket enligt Tegnell bör göra att eftersläpningen bli mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

Ingen vet

Under gårdagen hade, enligt internationell statistik, Sverige hittills rapporterat 37 döda per miljon invånare, Danmark 28, Norge 11 och Finland 5.

Enligt Tegnell är internationella jämförelser av dödsfall väldigt svåra. Olika länder, även i Norden, anger dödsorsak på olika sätt, menar han. Vidare hävdar han att ingen vet om skillnaderna i Norden beror på att de olika länderna vidtagit skilda åtgärder eller om det beror på något helt annat.

authorimage