Den staty av den 18-åriga svenska aktivisten Greta Thunberg som nyligen invigdes på University of Winchester väcker uppmärksamhet och kritik. Vissa av universitetets studenter menar att statyn är ett ”fåfängsprojekt”.

I mitten av mars rapporterade Samnytt om statyn, den första i sitt slag, som invigdes på tisdagen. Projektet har kostat motsvarande nästan 300 000 kronor och kritiseras av studentkåren där man anser att pengarna kunde ha använts bättre.

LÄS MER: Greta Thunberg blir staty på brittiskt universitet

Enligt Megan Ball, ordförande för studentkåren, är Greta Thunberg en ”fantastisk förebild för alla, någon som talar högt och stolt om viktiga globala frågor”, men säger samtidigt att kåren inte kan stödja projektet.

Enligt Ball vill man se att universitetet matchar kostnaden för statyn och ger till studenter som behöver stöd under pandemin. Man vill även se att universitetet svarar på kritiken och redovisar extra och existerande ekonomiskt stöd till studenterna.

Symbol för klimatkrisen

Från universitetsledningen försäkrar man att inga pengar avsedda för studenter eller personal har använts till statyn, som man hoppas ska bli symbol för universitetets åtagande att bekämpa den påstådda klimatkrisen. Samtidigt medger man att Thunberg kan ses som en kontroversiell person och man säger sig välkomna debatt.

2019 deklarerade University of Winchester så kallat klimatnödläge och har stoppat användningen av alla engångsartiklar av plast.