Det stora fältsjukhus för corona-sjuka som i mars uppfördes i Stockholmsmässans lokaler ska nu rivas – utan att ha tagit emot en enda patient. Samtidigt rapporteras hur äldre covid-19-sjuka lämnas att dö på äldreboenden utan att få komma till sjukhus. Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson förklarar att han ”är glad och stolt” över hur corona-vården hanterats. 

Fältsjukhuset med 140 platser har, exklusive lokalhyra, kostat skattebetalarna drygt 50 miljoner kronor men till följd av trätor på politiker- och tjänstemannanivå stått oanvänt medan coronaepidemin härjat och sjukhusens ordinarie intensivvårdsavdelningar kämpat med överbeläggning, underbemanning och resursbrist.

LÄS ÄVEN: Coronasjuka på äldreboenden nekas sjukhusvård som andra äldre får

Värst har situationen varit för corona-drabbade på äldreboenden. Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur svårt covid-19-sjuka äldre regelmässigt nekas komma till sjukhus för vård som skulle kunna rädda deras liv. I stället erbjuds de en till aktiv dödshjälp gränsande morfinbehandling som nedsätter lungfunktionen ytterligare.

LÄS ÄVEN: Jan Andersson skulle avlivas av sjukvården – räddades av anhöriga i sista stund

Till det helt nya fältsjukhuset i Stockholmsmässans lokaler har varken de eller några andra corona-sjuka fått komma. Sjukhuset har sedan det byggdes stått helt tomt och inte tagit emot en enda patient. Det har i stället fungerat som ”skådebröd” med bilder och PR där sjuvårdsansvariga i regionen velat ge intryck av god beredskap och politisk handlingskraft i kristid.

”Oändligt glad och stolt”

Det var på en pressträff i Region Stockholms regi på torsdagen som beskedet lämnades om att fältsjukhuset nu rivs igen utan att överhuvudtaget ha använts. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson uttryckte att han känner glädje och stolthet över att sjukhuset inte använts.

– Jag är så oändligt glad och stolt över de ansträngningar som har gjorts inom sjukvården, så att vi faktiskt inte har behövt använda Älvsjö sjukhus.

Samtidigt bedöms coronakrisen för svenskt vidkommande som fortsatt ”väldigt allvarlig” med många allvarligt sjuka patienter och rekordhöga dödstal. Enligt Björn Eriksson ska nedläggningen av det dyra och oanvända fältsjukhuset inte ses som att man från sjukvårdsansvarigt håll ”slappnar av”.

Corona-gräddfil för makthavare

Medan äldre coronasjuka på boenden nekas vård rapporteras ledande politiker och offentliga tjänstemän på Björn Erikssons nivå erbjudas en gräddfil inom covid-19-vården.

LÄS ÄVEN: Toppolitiker fick bästa coronavården: ”Som i gamla Sovjet”

Internationell kritik och isolering

Den svenska krishanteringen baserad på frivillig social distansering och att låta så många som möjligt smittas för att uppnå så kallad flockimmunitet har väckt skarp internationell kritik. Sverige isoleras nu alltmer när länder i omvärlden börjar öppna gränserna gentemot varandra men håller den stängd för svenska resenärer

LÄS ÄVEN: Svenskar inte välkomna när Nederländerna öppnar upp

authorimage