För en vecka sen gick SD-ledaren Jimmie Åkesson ut och klargjorde att han kommer kräva ett skriftligt avtal med Moderaterna och Kristdemokraterna för att kunna stödja en M+KD-regering. På onsdagen meddelar KD-ledaren Ebba Busch att hon inte tänker gå med på kravet.

– Det är bra om man kommer överens, att det också sätts på pränt. Så vi vet att det här förhåller vi oss till och det här styr vi utifrån, sa Åkesson i samband med att han besökte Svalövs kommun i förra veckan.

Där tog SD över styret 2019 och partiet har en skriftlig överenskommelse med Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Liberalerna.

– Ja, vi satte det på ett papper. Det pappret har inte publicerats och kommer inte publiceras. Utan det är vårt relationsdokument, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD).

Åkesson säger att han tror att ett samarbete på pränt är nödvändigt för ett eventuellt budgetsamarbete, vilket M och KD uppgett att man kan tänka sig.

– Så nära reellt inflytande som vi är nu har vi aldrig varit. Men vad vi kan kräva är helt baserat på valresultatet. Jag menar att om man ska ingå i ett samarbete i någon form så är det rimligt att man får inflytande i proportion till sin storlek.

Busch: Varken önskvärt eller realistiskt

Men från KD och Ebba Busch blir det ett blank nej.

– Vi skulle kunna komma ganska långt i samtal med Sverigedemokraterna kring en stram migrationspolitik, kring att få ordning och reda på rättspolitiken och få bukt med kriminaliteten, säger Busch till Svenska Dagbladet.

Men det är enligt KD-ledaren varken “önskvärt eller realistiskt” med ett “fullskaligt eller stående” budgetsamarbete med SD. Olika delar av budgeten säger man sig dock kunna förhandla med olika partier utanför en M-KD-regering.

– Ja, för det är med Moderaterna vi vill bilda regering. Så det är dem jag ser att man utvecklar ett sådant dokument tillsammans med. Sen har man politiska ämnesområden och frågor som man jobbar återkommande kring. Är vi överens om utgångspunkterna i olika frågor kan det både sättas på pränt eller vara väldigt tydligt uttalat mellan partierna och externt till väljarna också.