ebba busch presskonferens

Faksimil Youtube

Inrikes

Ebba Busch: ”Elstödet kommer någon gång i vår”

Publicerad 1/9/2023
Annons

På måndagen bjöd energiminister Ebba Busch (KD) in till pressträff för att presentera nya åtgärder för att stötta hushållen på grund av de skyhöga elpriserna.Pressträffen inleddes med att energiminister Ebba Busch konstaterade att vi nu gått in i den ekonomiska vintern som innebär både ekonomisk nedgång och hög inflation.

På pressträffen sade energiministern att regeringen ska fokusera på att ”mildra och lindra” och stötta företag och privatpersoner. Men elstödet kommer betalas ut först någon gång i vår. Det nya elstödet ska baseras på spotpriserna i november och december 2022 och kommer att delas ut även i elområde 1 och 2 – något som efterfrågats av många.

– Regeringens absoluta prioritet är att ta Sverige igenom energikrisen och fatta kloka beslut på både kort och lång sikt, sade Ebba Busch (KD) på pressträffen.

Hon pratar om en balanserad och återhållsam ekonomisk politik.

– Alla kraftslag behövs nu, inklusive kärnkraften. Sverige behöver billig el.

Bedömningen nu är att det generella stödet till hushållen går på 17 miljarder, och stödet till företag går på 30 miljarder. Därutöver har regeringen ytterligare ett antal miljarder att röra sig med som återstår från 2021 och som finns kvar från 2022.

Ett tak på en maxförbrukning som man kan få stöd för föreslås också. I nuläget är det oklart hur mycket pengar hushållen kan få tillbaka.

Beskedet: Viktigt att folk sparar pengar

Energiministern menar att detta kommer behöva hanteras under lång tid framöver, och utgår ifrån att vi kommer ”ha tuffa vintrar även framöver”. Ingenting nämns om andra potentiella åtgärder än bidrag.

Busch sade under pressträffen att regeringen ”gör det vi kan för att kraftsamla och få loss så mycket elproduktion som möjligt”, men också att de prioriterar att ta ställning mot kriget i Ukraina tillsammans med EU.

– Det är inte bara positivt att vi har så pass fulla gaslager som vi har, därför att det är fortfarande en inte oansenlig mängd av de gaslagren som kommer från Ryssland, och EU behöver lyckas frigöra sig helt från ryskt beroende. Det är en viktig solidaritetshandling med Ukraina och fullkomligt nödvändigt för att vi ska leva upp till de värderingar som vi som union står för.

Hon säger också att det är viktigt att de som kan spara pengar sparar, och att företag är ”duktiga på att vara kreativa”.

LÄS ÄVEN: Företagare startade manifestation med gravljus: ”Elräkningarna är graven för många”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons