Kristdemokraterna säger nej till att återstarta Ringhals 1 och 2 som stängdes av den rödgröna regeringen. Det rapporterar Dagens industri.

Enligt en promemoria författad av Sverigedemokraternas topptjänsteman i regeringens politiska styrgrupp för Vattenfall, vägrar näringsdepartementet, som energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) leder, påbörja en utredning om att återstarta dem.

LÄS ÄVEN: Vattenfall har ansökt om att bygga ny kärnkraft

Att ”förutsättningslöst och skyndsamt” utreda återstart av de båda avstängda kärnreaktorerna, som tillsammans hade en nettoeffekt på nästan 1800 megawatt, är en av punkterna i Tidöavtalet. Syftet är att utöka den planerbara elförsörjningen i södra Sverige.

SD-kompromiss

Av promemorian framgår också att SD är berett att släppa kravet på att utreda en återstart av Ringhals 2, på grund av omfattande skador på reaktorns bottenplatta. Däremot anser partiet att en återstart av Ringhals 1, som stängdes sista decemer 2020, skulle kunna vara möjlig.

Det finns dock fler problem med att återstarta Ringhals stängda reaktorer. Dels att lagen förbjuder återstart, dels att den simulator från 70-talet som användes för att träna och utbilda kärnkraftsteknikerna redan rivits. En ny simulator skulle därför behöva byggas.

Vattenfall och tyska Uniper, som äger Ringhals, motsätter sig en återstart av de stängda reaktorerna. De vill börja riva reaktorbyggnaderna den kommande sommaren.

Ringhals 3 och 4 är fortfarande i drift och har en sammanlagd effekt på nästan 2 200 MW.

LÄS ÄVEN: Professorn om Per Bolund (MP): ”Intellektuellt motbjudande”