Europeiska centralbanken (ECB) adderar nu ett nytt lager till klimatalarmismen – inte bara är den globala uppvärmningen ett fysiskt hot, den utgör också ett ekonomiskt inflationshot. ECB-toppen Frank Elderson skräms med att värmeböljor bland annat trissar upp matpriserna. Invändningar kommer dock från Jerome Powell, chef på amerikanska Fed, som menar att banker inte har något mandat att driva klimatpolitik.

Sambandet mellan extrem värme, inflation och BNP är för viktigt för att ignoreras, menar Frank Elderson, ledamot i ECB:s direktion. I en intervju pekar han på sommaren 2022 som exempel:

– Om du tänker på den exceptionellt heta sommaren 2022, så steg livsmedelsinflationen med mellan 0,4 och 0,9 procentenheter. Och det var en ganska mätbar smäll för Tysklands BNP.

LÄS ÄVEN: EU:s nya klimatmål ifrågasätts – fuskflexibilitet och orealistiska ambitioner

Elderson belägger inte den påstådda korrelationen mellan utomhustemperatur och inflation. I den ekonomiskpolitiska debatten är det helt andra faktorer som framhållits som inflationsdrivande.

Påståendena kommer vältajmat samtidigt som delar av Europa upplever ännu en värmebölja – ogillad av vissa, älskad av andra. Ett urval forskare varnar för att de påstått stigande temperaturerna hotar prisstabiliteten – noterbart genom effekter på jordbruk och livsmedelspriser.

ECB breddar klimatfokus

ECB har därför börjat ta större hänsyn till vad man ser som klimatrelaterade risker i sin penningpolitik. För att det som sägs ske ska framstå som särskilt allvarligt är det enligt Elderson viktigt att använda de rätta värdeladdade orden.

ECB:s högkvarter. Bild: ECB.

– Det är ett viktigt tillägg i hur vi formulerar oss, slog han fast i ett tal vid ECB:s årliga konferens i portugisiska Sintra.

Det utvidgade fokuset på ekonomi och vässade retoriken ska på sikt genomsyra hela den överstatliga bankens kommunikation – allt från bedömningar av prisstabilitet till tillsynen av systemviktiga banker inom EU.

Fed går en annan väg

ECB:s linje skiljer sig tydligt från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Fed-chefen Jerome Powell har visserligen erkänt att eventuella klimatförändringar kan påverka ekonomin, men har samtidigt betonat att Fed inte har något mandat att driva klimatpolitik.

– Vår roll i klimatfrågan är mycket, mycket begränsad. Vi kommer inte att vara klimatpolicymakare, slog Powell fast vid en presskonferens i maj.

LÄS ÄVEN: SVT:s klimatkrisforskare: Ökad dödlighet vid 20 plusgrader

Fed har även försökt tona ner klimatfrågans betydelse i internationella regelverk, enligt tidigare rapportering från Bloomberg. Det alarmistiska tonläget är inte ett utifrån vilket man fattar rationella beslut, menar man.

Avvisar kritiken

Trots motståndet mot att föra in klimatet i penningpolitiken, håller ECB fast vid sin linje.

– Även om det finns en motreaktion där ute, står ECB:s råd fast. Vi [på ECB] förstår nu att vi måste tänka bredare, säger Elderson.

Han medger dock att det än så länge till stor del är spekulationer och att det krävs mer forskning och fler kontakter med experter för att belägga de påståenden som ECB nu kommer med och att ha dem som grund för beslut i sin internationella bankverksamhet.

LÄS ÄVEN: Larmet: Desinformation om klimatet förvärrar krisen