ahmed-feature

Foto: Privat/Facebook

Inrikes

Efter 26 år i Sverige – nu har terrorimamen Ahmed, 52, UTVISATS

Publicerad 1/22/2022
Annons

Den 52-årige imamen och IS-rekryteraren Ahmed Abdulkarim Ahmed Ahmed i Örebro har till slut genom en hemlig Säpo-insats utvisats från Sverige. Det rapporterar flera medier.

Ahmed Abdulkarim Ahmed Ahmed greps i en polisinsats initierad av Säkerhetspolisen 2015. Genom bland annat telefonavlyssning hade Säpo fattat misstankar om att han sedan september 2014 ägnat sig åt att rekrytera jihadister åt terrorsekten Islamiska staten.

Ahmed Ahmed har varit verksam som imam i moskéerna i Eskilstuna, Västerås och Örebro där han misstänks ha uppmanat inte minst unga muslimer att resa till Syrien för att delta IS terrorkrig. Han har i moskéerna hållit ett flertal föreläsningar för unga muslimer.

Imamen häktades i juni 2015 misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Han släpptes emellertid på fri fot igen två veckor senare utan att åtalas för något brott.

Kom som kvotflykting

Ahmed Abdulkarim Ahmed Ahmed var 27 år gammal när han 1996 kom till Sverige som kvotflykting från Irak. Han beviljades hösten året därpå permanent uppehållstillstånd.

Större delen av sin tid i Sverige har Ahmed Ahmed bott i stadsdelen Vivalla i Örebro, av polisen klassat som ”särskilt utsatt område”. Ett tjugotal av de IS-terrorister från Sverige som reste till Syrien för att ansluta sig till IS kom från Vivalla.

Häktningsförhandlingen 2015 hölls med hjälp av tolk till arabiska, trots att Ahmed Ahmed då bott i Sverige i nästan 20 års tid.

Utvisades i hemlig Säpo-insats

Den 8 maj 2020 omhändertogs Ahmed Abdulkarim Ahmed Ahmed igen av Säpo och sattes i förvar. Säpo begärde att Migrationsverket skulle utvisa honom med hänvisning till att han bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Begäran beviljades månaden därpå, trots att han bott i Sverige så pass länge.

Irak har motsatt sig en utvisning och vägrat ta emot den terrorrekryterande imamen. Därför har han efter förvarstagandet blivit kvar i förvaret i Sverige.

Förra veckan flögs till slut Ahmed Abdulkarim Ahmed Ahmed ut ur Sverige i en hemlig Säpo-insats. Eftersom han inte kunde utvisas till Irak flögs han till Istanbul där han lämnades tillsammans med motsvarande 2500 kronor i kontanter, en mobiltelefon, en flygbiljett till Bagdad samt en uppmaning om att åka hem till Irak.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons