ANNONS
Efter åklagarbeslutet: Paludan bränner koraner i alla Sveriges utsatta områden
T.v. Rasmus Paludan. T.h. Koranbränningi Rosengård. Foto: News Oresund/Samhällsnytt

På måndagen meddelade Malmös åklagarkammare att man lägger ned utredningarna mot danskarna tillhörande Stram Kurs som brände muslimernas heliga bok och sparkade så kallad koranfotboll i staden. Nu meddelar dansk-svensken Rasmus Paludan att man kommer att kräva ersättning från Justitiekanslern (JK) efter myndigheternas maktmissbruk. Vidare aviserar han nya demonstrationer med koranbränningar i alla Sveriges utsatta områden.

I slutet av augusti agerade Polismyndigheten kraftfullt med inskränkningar i grundlagsskyddade rättigheter för att sätta stopp för islamkritiska demonstrationer att hållas i både Skåne och Stockholm. Detta med hänvisning till att myndigheten inte kan hantera den muslimska hotbilden.

LÄS ÄVEN: Koranbränningen i Malmö var inte olaglig

Polisen belade den svenske medborgaren Rasmus Paludan med inreseförbud i två år vilket senare skulle bekräftas vara olagligt när Migrationsverket meddelade att han varit svensk medborgare sedan 1989. Paludan har sedan dess meddelat att han ska stämma den svenska staten på en miljon kronor.

Ett stort antal poliser beordrades ut på Malmös gator på uppdrag av Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i Malmö, för att sedan gripa Paludans partikamrater som yttrande sina åsikter om islam, något som polisen misstänkte utgjorde åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.

Tre månader senare meddelar nu Åklagarmyndigheten att utredningarna läggs ned eftersom det inte är olagligt att bränna Koranen i Sverige.

Kräver ersättning hos JK

På tisdagen talade Samhällsnytt med Paludan som meddelar att man kommer att ända sig till JK för att få upprättelse efter myndighetens maktmissbruk i augusti.

– Det är skandalöst att sex av våra medlemmar blev frihetsberövade av polisen när polisen redan vid tidpunkten visste att det är laglgit att kränka Koranen i Sverige. Det är inte förbjudet med blasfemi i Sverige.

– Våra medlemmar kommer kräva ersättning hos JK för de allvarliga kränkningarna som de blev utsatta för. Det är missbruk av offentlig myndighet.

Ska bränna koraner i alla ’utsatta områden’

Samtidigt meddelar Paludan att han bara har börjat sina islamkritiska demonstrationer i Sverige. Härnäst ska han anmäla nya demonstrationer i alla Sveriges så kallade utsatta områden där Koranen ska brännas. Detta för att visa vad yttrandefrihet innebär och visa att ideologin islam har ett våldsproblem.

– Nu har det flera gånger slagits fast vid handläggningar hos Åklagarmyndigheten att det är tillåtet att bränna koraner i Sverige. Därför kommer vi snart att anmäla nya demonstrationer och bränna koraner.

Nyligen startade partiet en insamling för att fortsätta sin kamp i Sverige. Hittills har man samlat in 14 650 av 25 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hantera muslimska hotbilden

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.